Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Εχθροί και έντομα που προσβάλουν τα εσπεριδοειδή και αντιμετώπιση τους

 exthroi xinonΤα έντομα και οι εχθροί των εσπεριδοειδών είναι πολλοί και αρκετά σημαντικοί. Προκαλούν στα δένδρα και στους καρπούς μεγάλες ζημίες εάν δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρα και με επιτυχία. Για την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης χρειάζεται εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων, με τρόπο ώστε να είναι επαρκής ο αερισμός και ο φωτισμός των δένδρων (κλάδεμα, κλαδοκάθαρος, εσωτερικό αραίωμα των βλαστών, αφαίρεση των λαιμάργων) και επίσης επεμβάσεις για χημική καταπολέμηση με συμβατικά ή εκλεκτικά εντομοκτόνα. Τονίζεται ότι η χημική καταπολέμηση θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με τις οδηγίες γεωπόνων.
Παρακάτω αναφέρονται οι βασικοί εχθροί των ξυνών και οι τρόποι αντιμετώπισης τους.
1. Κοκκοειδή
α) Ψώρες. Οι πιο γνωστές και επικίνδυνες είναι η Κόκκινη ψώρα, η Μυτιλόμορφη ψώρα και ο Aσπιδίωτος. Εχουν 3-4 γενιές το χρόνο και προσβάλλουν φύλλα, κλαδιά, καρπούς και εκεί που παραμένουν προκαλούν κηλίδωση. Ειδικά η κόκκινη ψώρα προκαλεί επίσης κιτρίνισμα και πτώση
 των φύλλων σε συνδιασμό με κακή ανάπτυξη των καρπών. Για την καταπολέμησή τους συνιστώνται δύο ψεκασμοί με κατάλληλο εντομοκτόνο. Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται από το  τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και ο δεύτερος στο τέλος Αυγούστου. Μπορεί να γίνει και ένας ψεκασμός πριν το άνοιγμα των ανθέων την άνοιξη σε συνδιασμό πάντα με θερινό πολτό. Για την αποφυγή εγκαύματων στα φύλλα από το θερινό πολτό οι ψεκασμοί γίνονται τις απογευματινές ώρες, αφού προηγουμένως ποτιστούν τα δένδρα καλά.
β) Βαμβακώδη ψώρα ή Ισέρυα (Icerya purchasi)
Ξεχωρίζει από το μεγάλο λευκό ωόσακκο που σχηματίζει με αυλακώσεις κατά μήκος. Οι ζημιές που προκαλεί μπορεί να είναι πολυ σοβαρές για αυτό και δικαιολογούνται επεμβάσεις καταπολέμησης με εντομοκτονα κοκκοειδοκτόνα στην αρχή της εμφάνισης της.
γ) Λεκάνιο (Saissetia oleae)
Το λεκάνιο έχει μια γενιά κάθε χρόνο και δημιουργεί μελιτώδη εκκρίματα στα φύλλα, στα κλαδιά και τους καρπούς. Στην συνέχεια πάνω στα δέντρα αναπτύσσεται ο μύκητας "καπνιά" (Fumago vagans) που προκαλεί εξάντληση αφού τα απομυζά και μειώνει την ικανότητά τους να φωτοσυνθέσουν (η καπνιά πολλές φορές καλύπτει όλα τα φύλλα). Συνιστάται ένα ψεκασμός περίπου στο τέλος Αυγούστου με ένα ισχυρό εντομοκτόνο και θερινό πολτό. Αντί των εντομοκτόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκέτος θερινός πολτός και σε αυτή την περίπτωση γίνονται δύο ψεκασμοί ο πρώτος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και ο άλλος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
δ) Ψευδόκοκκος (Planococcus citri)
Ο ψευδόκοκος έχει 3-4 γενεές το χρόνο ενώ το χειμώνα διαχειμάζει πάνω στο δένδρο (συστάδες φύλλων, εσοχές φλοιών, μασχάλες κλαδίσκων κ.λ.π.). Προσβάλλει φύλλα, κλαδιά και καρπούς και η ζημιά που προκαλεί γίνεται με δύο τρόπους:
1) Με την αποζύμηση του χυμού στο σημείο πρόσφυσης (επαφής) του καρπού με τον ποδίσκο.
2) Με την δημιουργεία σιάλου πάνω στους καρπούς όταν αυτοί ωριμάζουν. Σε αυτά τα σημεία μετά έχουμε προσβολή από άλλα έντομα. Μπορεί να προκαλέσει πτώσεις στα άνθη και στους μικρούς καρπούς των ξυνών. Οταν εγκαθίσταται στο ομφαλό των πορτοκάλιων υποβαθμίζει την ποιότητα τους (μη εμπορεύσιμο προϊόν). Συνιστάται για την καταπολέμηση του εντόμου ψεκασμοί με κατάλληλο εντομοκτόνο στο τέλος Μαΐου έως αρχές Ιουνίου. Εάν υπάρξει ανάγκη γίνεται δεύτερος ψεκασμός ένα μήνα μετά τον πρώτο. Το εντομοκτόνο μπορεί να συνδιαστεί και με θερινό πολτό.
2. Μυίγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata)
Προσβάλλει κυρίως τους καρπούς της πορτοκαλιάς και μανταρινιάς όταν αρχίζουν να ωριμάζουν (να αλάζουν χρώμα) το Φθινόπωρο, όπως κάνει και τους καρπούς άλλων οπωροφόρων δένδρων πχ. βερικοκιά, ροδακινιά κ.λ.π. Τα τέλεια έντομα (μύγες), τρυπούν τους καρπούς και τοποθετούν ένα αυγό κάτω από την επιδερμίδα. Από αυτό βγαίνει η προνύμφη (μικρό σκουλήκι) που κατατρώγει τη σάρκα με αποτέλεσμά οι καρποί να σαπίζουν και να πέφτουν. Η προσβολή αρχίζει από το τέλος Σεπτέμβριου και συνεχίζεται μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, εφόσον ο καιρός είναι ήπιος. Η μύγα είναι από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς γιατί μπορεί να καταστρέψει όλη την παραγωγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της μύγας είναι με δολωματικούς ψεκασμούς. Το δόλωμα περιέχει πρωτεΐνη 2% (μελάσα) και ένα όργανοφωσφορικό εντομοκτόνο. Οι ψεκασμοί εφαρμόζονται 15 μέρες πριν την ωρίμανση των καρπών περιμετρικά των δέντρων σε φράκτες και θάμνους και στο εσωτερικό τμήμα του φυλλώματος των δένδρων σε κλαδιά πού δεν έχουν φρούτα. Ο ψεκασμός επαναλαμβάνεται κάθε 7-10 ημέρες, εφόσον υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Επίσης μπορεί να γίνουν ψεκασμοί καλύψεως των δένδρων με κατάλληλο εντομοκτόνο που εφαρμόζονται με την ωρίμανση των καρπών με το τελευταίο να γίνετε 15 ημέρες πρίν τη συλλογή, προς αποφυγή υπολειμμάτων των φαρμάκων στους καρπούς.
3. Καλόκορις (Calocoris trivialis)
Είναι ένα μικρό πράσινο κολεόπτερο σαν μικρή “βρωμούσα”, το οποίο την Ανοιξη κόβει τις κορυφές των βλαστών και απομυζά τον ποδίσκο των ανθέων, με συνέπεια αυτά να πέφτουν (μεγάλη ανθόπτωση). Μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές, μέχρι και ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής. Αυτός ο μικρός κοριός που έχει μια μόνο γενεά το χρόνο διαχειμάζει με τη μορφή του αυγού. Τόσο οι προνύμφες όσο και τα ενήλικα έντομα τρέφονται από τα τρυφερά μέρη των βλαστών. Μεταξύ των εσπεριδοειδών προτιμά τη πορτοκαλιά, τη μανταρινιά (κλιμεντίνη) και τη φράπα, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές σε λεμονιές. Συνιστάται ένας ψεκασμός με κατάλληλο εντομοκτόνο μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται η νέα βλάστηση νωρίς την Ανοιξη, ο οποίος είναι αρκετός για να προστατευθούν τα δέντρα από το έντομο εφόσον έχει μόνον μια γενιά το χρόνο.
4. Αφίδες (Μελίγκρες)
Πολλά είδη από αυτά τα φυτομυζητικά εντόμα μπορεί να συναντήσουμε στα εσπεριδοειδή μας. Εκείνα όμως που έχουν σοβαρό και πρακτικό ενδιαφέρον από άποψη διάδοσης και συχνότητας εμφάνισης είναι τρία:
α) η Πράσινη μελίγκρα (Aphis cίtricola),
β) η Μελίγκρα του βαμβακιού (Aphis gossypίί) και
γ) η Μαύρη μελίγκρα (Toxoptera aurantίi).
Η μαύρη μελίγκρα προσβάλει όλα τα εσπεριδοειδή, ενώ οι άλλες δύο έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στην πορτοκαλιά και στην μανταρινιά-κλημεντίνη, προσβάλλοντας σπάνια τη λεμονιά. Η παρουσία τους πάνω στα δέντρα προκαλεί πρώτον μια άμεση ζημιά με την απομύζηση θρεπτικών χυμών από τα προσβεβλημένα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς με αποτέλεσμα το έντονο κατσαρώμα των φύλλων, το αδυνάτισμα του δέντρου και σε μεγάλη προσβολή το πέσιμο των φύλλων και των καρπιδίων. Η δεύτερη ζημιά οφείλεται στις μελιτώδεις εκκρίσεις που δημιουργούν με συνέπεια την ανάπτυξη καπνιάς. Οι μελίγκρες πολλαπλασιάζονται προπαντός την άνοιξη και δευτερευόντως κατά τη φθινοπωρινή περίοδο. Οι μεγαλύτερες ζημιές προκαλούνται από την πράσινη μελίγκρα που αντέχει περισσότερο από τις άλλες στις υψηλές θερινές θερμοκρασίες προσβάλοντας τα δέντρα και
το καλοκαίρι. Η αντιμετώπιση των μελίγκρων γίνετε με ψεκασμύς που εκτελούνται την άνοιξη με ειδικά αφιδοκτόνα επαφής και στομάχου σε διάστημα ανά 10 μέρες.
5. Ακάρεα
Τα ακάρεα που προσβάλουν και δημιουργούν σημαντικές ζημιες τα ξυνά μας είναι:
α) Κόκκινος-Ερυθρός τετράνυχος (Tetranychus urtica)
Προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς. Πάνω στα φύλλα προκαλεί διογκώσεις (φουσκώματα) οι οποίες στη πάνω επιφάνεια του φύλλου έχουν χρώμα κίτρινο σαν τον κρόκο του αυγού ενώ από κάτω τμήμα το χρώμα ποικίλλει μεταξύ του κίτρινου και καφέ της σκουρίας. Οταν οι διογκώσεις είναι μεγάλες τα φύλλα αδυνατίζουν και πέφτουν. Το σύμπτωμα της κίτρινης σκωρίασης εμφανίζεται και στους καρπούς με το προσβεβλημένο τμήμα αυτών να νεκρώνεται και να φελλοποιείται. Συνιστάται ένας ψεκασμός κατά τον Ιούνιο με ακαρεοκτόνο. Επίσης χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα πού έχουν και ακαρεοκτόνο δράση. Σε έντονο πρόβλημα γίνεται επανάληψη του ψεκασμού μετά από 20 ήμερες.
β) Σκωριώδες άκαρι ή Άκαρι Άκουλους (Aculus pelekassi)
Είναι ένα πολύ μικρών διαστάσεων άκαρι, χρώματος σκούρου ώχρας. Μπορεί να προσβάλει όλα τα είδη των εσπεριδοειδών ολοκληρώνοντας πολλές γενεές στο χρόνο συνεχώς, οι οποίες διακοπτόνται μόνο τους πολύ ψυχρούς μήνες. Η μεγαλύτερη ζημιά από αυτό το παράσιτο είναι κατά κύριο λόγο στους καρπούς, που μετά την προσβολή τους, αποκτούν στην αρχή ένα αργυρωπό χρωματισμό, που καταλήγει κατόπιν σε σκούρο μέχρι και βελουδένιο–σκούρο μελιτζανί ειδικά στα πορτοκάλια, με όψη δερματώδη. Οι καρποί μένουν μικροί σε μέγεθος και μερικές φορές ξερένονται πάνω στο δέντρο. Σε περιπτώσεις πολύ ισχυρών προσβολών μπορεί να φανούν ζημιές και στους βλαστούς και τα φύλλα, που καλύπτονται από ανάλογη σκωριόχρωση. Ο πολλαπλασιασμός αυτού του ακάρεος αρχίζει από τον Ιούνιο και παρατείνεται μέχρι τέλος Φθινοπώρου. Σε αυτή την περίοδο μόλις
εντοπίσουμε την παρουσία του παράσιτου χρειάζεται επέμβαση καταπολέμησης με ακαρεοκτόνο για την προστασία και από άλλα ακάρεα. Για να έχουμε μία καλής προστασίας των καρπών από το Σκωριώδες άκαρι οι ψεκασμοί πρέπει να επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα 15–20 ημερών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν και εντομοκτόνα με ακαρεοκτόνο δράση από την Ανοιξη. Τότε με τον πρώτο ψεκασμό αντιμετωπίζουμε και τη βρωμούσα-Καλόκορι, ενώ με τον δεύτερο και το τρίτο αντιμετωπίζεται συγχρόνως με τα ακάρεα και ο
Ψευδόκοκκος.
6) Φυλλοκνίστης (Phyllocnistis citrella).
Ο φυλλοκνίστης ή φυλλορύκτης των εσπεριδοειδών εισήλθε στη χώρα μας το 1995 και αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό εχθρό των καλλιεργειών αυτών. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν: α) καλλιεργητικές τεχνικές, β) βιολογική καταπολέμηση και γ) εφαρμογή εντομοκτόνων. Η στρατηγική όμως που έχει υιοθετηθεί συνιστά τη χημική καταπολέμηση για την αντιμετώπιση του εντόμου σε δεντρα μέχρι 5-6 ετών, ενώ για τα μεγαλύτερης ηλικίας δένδρα, οι καλλιεργητικές φροντίδες, η χρήση ωφέλιμων παρασιτών, οι επεμβάσεις με θερινούς πολτούς και χαμηλής τοξικότητας εντομοκτόνα είναι οι προτεινόμενοι χειρισμοί. Τα νεαρά αναπτυσσόμενα δένδρα μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά με επεμβάσεις εντομοκτόνων ουσιών όπως το "imidacloprid" και η "abamectin", εφόσον οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται ανά 10-12 ημέρες. Η προσθήκη επίσης λεπτού παραφινικού λαδιού μαζί με τα εντομοκτόνα δρα συνεργιστικά και εξασφαλίζει κυρίως μεγαλύτερη διάρκεια δράσης. Η εφαρμογή του "imidacloprid" με ριζοπότισμα, σε συνδυασμό με τους κατάλληλους χειρισμούς (ζιζανιοκτονία, άρδευση σε σωστά επιλεγόμενο χρόνο), δίνει ικανοποιητική κάλυψη της νεαρής βλάστησης για διάστημα 2 μηνών περίπου σε δένδρα νεαρής ηλικίας που είναι φυτεμένα στο χώμα ή σε γλάστρες. Ετσι σε φυτώρια ξυνών και νέες καλλιέργιες μέχρι 6 ετών, στις οποίες θέλουμε άφθονη νέα βλάστηση, η καταπολέμηση μπορεί να γίνει με την εφαρμογή ριζοποτίσματος εντομοκτόνου κάθε 1-2 μήνες για την περίοδο δραστηριότητας του εντόμου. Σε δένδρα άνω των 6 ετών η καταπολέμηση συνίστάται να γίνεται με καλλιεργητικά μέτρα και με ορθολογική χρήση ψεκασμών δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία της ωφέλιμης πανίδας. Σε βιολογικές καλλιέργειες απαιτήται μόνο η χρήση βιολογικών φυσικών εντομοκτόνων με ψεκασμους σε διαστήματα 7-10 ημερων.
7) Αλευρώδεις
Σε αυτή την ομάδα ανήκουν τα έντομα τα κοινώς ονομαζόμενα "άσπρα μυγάκια". Πράγματι, τα ενήλικα έντομα αυτών των ειδών παρουσιάζονται πάνω στα δέντρα σαν μικρά μυγάκια λαμπερού λευκού χρώματος. Ζουν στα νεότερα και τρυφερά φύλλα των δέντρων, αποκλειστικά στην κάτω επιφάνεια στην οποία κολλούν τα αυγά τους. Οι νεαρές προνύμφες έχουν σχήμα ωοειδές πολύ πεπιεσμένο και μένουν κολλημένες εκεί στη κάτω επιφάνεια των φύλλων, όπου και συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους. Η ζημιά που προκαλείται από τα μικρούτσικα αυτά λευκά έντομα οφείλεται στην απορρόφηση θρεπτικών χυμών από τα φύλλα. Επισης έχουμε άφθονη έκκριση μελιτώδους ουσίας που λερώνει φύλλα και καρπούς και προκαλεί την ανάπτυξη καπνιάς. Για την καταπολέμηση συνίσταται καλό και δυνατό πλήσιμο των δέντρων και εν συνεχεία ψεκασμούς με εντομοκτονά τα οποία εξουδετερώνουν και άλλα έντομα (μελίγκρες, φυλλονίστη, κλπ).

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα