Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Λίπανση φυτών - Πληροφορίες για την σωστή θρέψη τους

lipansi fitonΤα φυτά μας για να μεγαλώσουν χρειάζονται καλό χώμα, ήλιο και νερό. Εκτός από αυτά τα τρία στοιχεία και το λίπασμα επίσης είναι απαραίτητo για να μπορούν τα φυτά να μεγαλώνουν σωστά και να διατηρούνται εύρωστα και υγιή. Ωστόσο, τα φυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες έχουν λίγο μεγαλύτερη ανάγκη από λίπανση, αφού με το τακτικό πότισμα το χώμα τους χάνει σταδιακά τα θρεπτικά του στοιχεία.
Τα περισσότερα λιπάσματα περιλαμβάνουν τα τρία σημαντικότερα στοιχεία, δηλαδή άζωτο, φώσφορο και κάλιο, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών, τα οποία ονομάζονται και πλήρη. Εκτός από τα πλήρη, υπάρχουν και λιπάσματα που περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους δευτερεύοντα στοιχεία (ιχνοστοιχεία), όπως π.χ. σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, τα οποία χρειάζονται αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα ή χρησιμοποιούνται περιστασιακά για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες των φυτών. Στην αγορα υπάρχουν δύο είδη λιπασματων, τα οργανικά και τα χημικά. Οργανικά ή βιολογικά αποκαλούνται τα λιπάσματα που προέρχονται από ζωικές/φυτικές ύλες σε αποσύνθεση, όπως είναι π.χ. η κοπριά, το κομπόστ, οι ογανικές ουσίες, το λίπασμα από φύκια κ.ά., ενώ χημικά αποκαλούνται τα λιπάσματα που προέρχονται από τη σύνθεση στοιχείων μέσα από χημική επεξεργασία χημικών ενώσεων.
Όλα τα λιπάσματα, είτε είναι οργανικά-οικολογικά είτε χημικά, μπορείτε να τα βρείτε σε στερεή ή υγρή μορφή. Τα στερεά διατίθονται σε σκόνη ή κόκκους και απλώνονται στο έδαφος γύρω απο το φυτό. Η αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων τους γίνεται συνήθως αργά, ενώ χρειάζονται καλό πότισμα για να διαλυθούν και να αποδώσουν. Τα υγρά λιπάσματα ή αυτά που είναι υδατοδιαλυτά (δηλαδή διαλύονται εύκολα στο νερό) είναι πιο πρακτικά στη χρήση τους, αποδεσμεύουν γρηγορότερα τα θρεπτικά τους στοιχεία, αλλά απαιτούν διάλυση στο νερό και πιο συχνή εφαρμογή. Αυτά είναι συνήθως λιπάσματα κατάλληλα για γλάστρες και ζαρντινιέρες. Τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και σε διαφυλλικούς ψεκασμούς ή σε υδρολιπάνσεις θερμοκηπίων.
Οι τρεις αριθμοί που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία των λιπασματων (π.χ. 12-12-17) αναφέρονται στην περιεκτικότητα επί τοις εκατό των τριών βασικών στοιχείων: άζωτο(Ν), φώσφορος (Ρ), κάλιο (Κ) που περιέχει κάθε λίπασμα. Τα δευτερεύοντα στοιχεία (ιχνοστοιχεία), εφόσον περιέχονται, περιγράφονται είτε σε ποσοστιαία αναλογία είτε με απλή αναφορά. Μπορεί επίσης να αναφέρεται και η ποσότητα της οργανικής ουσίας που περιεχει το λίπασμα (οργανοχημικά λιπάσματα).
Το λιπασμα δεν το ρίχνουμε όμως όποτε θέλουμε γιατί μπορεί να κάνουμε ζημιά. Δεν βάζουμε λίπασμα όταν έχουμε κάνει μεταφύτευση, πρέπει να περιμένουμε 1 μήνα μέχρι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο λίπασμα. Επίσης δεν ρίχνουμε λίπασμα όταν κάνει πολλή ζέστη (πάνω από 32o C), όταν κάνει κρύο (0-3ο C) και όταν τα φυτά μας είναι απότιστα ή έχουν αρρωστήσει.
Για να έχουμε πλούσιο και πυκνό φύλλωμα, χρησιμοποιηούμε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο ενώ για πλούσια ανθοφορία και καρποφορία, χρησιμοποιήούμε λιπάσματα πλούσια σε φώσφορο και κάλιο. Στην αρχή της Ανοιξης βάζουμε πλήρη λιπάσματα, ενώ όταν θέλουμε άμεσα αποτελέσματα κάνουμε διαφυλλική ή υδατοδιαλυτη λίπανση.
Πάντα φροντίζουμε το φυτό μας πριν από τη λίπανση να είναι καλά ποτισμένο και υγιές. Όταν το φυτό είναι απότιστο, κινδυνεύει να «καεί» από το λίπασμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπασματα, ιδιαίτερα εκείνα που είναι σε στερεή μορφή (κόκκοι), είναι σχεδιασμένα για να απορροφούν πολλή υγρασία, οπότε απομυζόυν και την ελάχιστη υγρασία που έχει απομείνει στο φυτό, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται αυτό. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει αν ρίξετε μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος από όση χρειάζεται το φυτό, ειδικά τον χειμώνα. Καλύτερα, λοιπόν, είναι να ρίχνουμε λίπασμα περισσότερες φορές και σε μικρότερη ποσότητα.
Πώς θα βάλουμε το λίπασμα.
Το ιδανικό είναι να έχουμε διαλύσει το λίπασμα στο νερό πριν το ρίξουμε στα φυτά και μετά να τα ποτίσουμε με το διάλυμα. Αν όμως χρησιμοποιηούμε λίπασμα σε στερεή ή κοκκώδη μορφή, καλό είναι να το ενσωματώνουμε στο έδαφος, δηλαδή να σκαλίζουμε καλά το χώμα και αμέσως μετά να κάνουμε πολύ καλό πότισμα. Καθώς τα στερεά λιπάσματα διαλύονται πιο αργά και δύσκολα, τα επόμενα ποτίσματα θα πρέπει να είναι λίγο πιο συχνά, αλλά με λιγότερη ποσότητα νερού ώστε να μην «ξεπλυθούν» γρήγορα τα θρεπτικά στοιχεία, που θα αποδεσμεύονται μέχρι να διαλυθεί τελείως το λίπασμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα λιπάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή αυτές που σας έδωσε ο ειδικός (γεωπόνος ή επαγγελματίας).

 Περισσότερες πληροφορίες:


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα