Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Μυστικά και πληροφορίες για τα αρωματικά φυτά.

Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και βοτάνων, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Αυτό οφείλεται στην ευκολία της καλλιέργειάς τους, τόσο σε κήπους ή παρτέρια, όσο και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Είναι δε χρήσιμα σαν καλλωπιστικά φυτά, αλλά και σαν πρώτη ύλη στην κουζίνα.
α) Μεταφύτευση
Μόλις αγοράσετε ένα αρωματικό φυτό από κάποιο φυτώριο ή Γεωπονικό κατάστημα, το μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα με αφράτο χώμα. Του εξασφαλίζετε έτσι αρκετό χώρο για να μεγαλώσει και να αναπτύξει τις ρίζες του. Εαν θέλετε να το φυτεύσετε στο κήπο σας θα πρέπει να ανοίξετε ένα μεγαλύτερο λάκο και να προσθέσετε απολυμασμένη οργανική κομπόστα γύρω του.
β) Πότισμα
Για να αναπτυχθούν σωστά τα αρωματικά φυτά ή βότανα, πρέπει να ποτίζονται συχνά, αλλά όχι υπερβολικά και να εξασφαλίζεται πάντοτε καλή αποστράγγιση. Οσα δε είναι σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες χρειάζονται περισσότερο νερό. Κάποια βότανα, όπως το θυμάρι, η ματζουράνα, η ρίγανη και το δενδρολίβανο είναι συνηθισμένα να αναπτύσσονται εξ ίσου καλά και σε ξηρό περιβάλλον. Αλλα όπως ο δυόσμος, η μέντα, το μελισσόχορτο, το σέλινο και ο μαϊντανός χρειάζονται περισσότερο νερό ειδικά το Καλοκαίρι.
γ) Λίπανση
Τα φυτά αυτά δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε λιπάσματα. Είναι δε προτιμότερο, να λιπαίνουμε σε αραιά χρονικά διαστήματα και μόνο με οργανικά - βιολογικά προιόντα, ιδιαίτερα αυτά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική.
δ) Κλάδεμα
Τα αρωματικά κλαδεύονται ελαφρά κάθε χρόνο στις αρχές της Ανοιξης. Αυστηρό κλάδεμα εφαρμόζουμε εάν υπάρχουν πολλά ξερά κλαδιά ή όταν παρουσιάζεται άναρχη ανάπτυξη . Αφαιρούμε επίσης τα ξερά λουλούδια μετά την ανθοφορία, για να μπορέσουν να ξανανθίσουν γρήγορα. Ορισμένα είδη που αναβλαστάνουν από το έδαφος όπως ο δυόσμος, η μέντα, το μελισόχορτο, το εστραγκόν, κλπ πρέπει να κλαδεύονται χαμηλά, ώστε να αναπτυχθούν σωστά την επόμενη σεζόν.
ε) Συγκομιδή αρωματικών
Η συγκομιδή των αρωματικών φυτών είναι πολύ εύκολη. Σε πολλά από αυτά, όπως στο βασιλικό, δυόσμο, μέντα, μέλισα, κόβουμε απλώς τα φυλλα τους. Σε άλλα, όπως ή ρίγανη, ή ματζουράνα, το δεντρολίβανο χρειάζεται να κόψουμε ολόκληρα κλαδάκια χρησιμοποιώντας κλαδευτήρι ή ψαλίδι λαχανικών. Πάντα όμως πρέπει να κόβουμε μόνο την ποσότητα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.
ζ) Αποθήκευση κομμένων αρωματικών
Η αποθηκεύση των αρωματικών λαχανικών γίνεται με δύο τρόπους: 1) αποξηραίνοντάς τα και 2) καταψύχοντάς τα. Αν αποφασίσουμε να τα αποξηράνουμε τότε τα τοποθετούμε σε ένα δροσερό και σκιερό σημείο για 2-3 εβδομάδες και κατόπιν τα τοποθετούμε σε γυάλινα δοχεία με καπάκι. Αν θέλουμε να τα καταψύξουμε, πρέπει πρώτα να τα καθαρίσουμε καλά, να τα ψιλοκόψουμε και να τα τοποθετήσουμε σε δοχεία κατάψυξης, διαφορετικά για κάθε είδος. Και οι δύο τρόποι αποθήκευσης εξασφαλίζουν καλή διατήρηση του αρώματος, της γεύσης και των αιθέριων ελαίων των αρωματικών λαχανικών.
Παρακάτω αναφέρουμε μερικά μικρά μυστικά και τις συνηθέστερες χρήσεις των πιο γνωστών αρωματικών.
Βασιλικός. Κόβουμε συχνά τις κορυφές και τα μπουμπούκια μόλις αρχίζει να ανθίζει, για να αναπτύσσεται συνέχεια με περισσότερους πλάγιους βλαστούς. Αν θέλουμε να τον πολλαπλασιάσουμε, κόβουμε ένα κλαδί και το βάζουμε για λίγες ημέρες σε ποτήρι με νερό. Μόλις βγάλει ρίζες μπορούμε να το φυτέψουμε σε μια μικρή γλάστρα με προσοχή. Ο βασιλικός δίνει γεύση σε σάλτσες, ζυμαρικά, σούπες, σαλάτες, και αρωματίζει το ελαιόλαδο. Ο πλατύφυλλος βασιλικός χρησιμοποιείτε σε σούπες, κοτόπουλο, ή ψιλοκομμένο μέσα σε σαλάτες και επάνω σε βραστά ή ψητά λαχανικά. Μπορείτε ακόμα να βάλετε μερικά φύλλα από βασιλικό σε ένα μπολ με νερό, για να καθαρίσετε τα χέρια σας μετά από γεύμα με ψαρικά.
Δενδρολίβανο. Το Φθινόπωρο ή νωρίς την Ανοιξη γίνεται βαθύ κλάδεμα για καλύτερη ανάπτυξη. Φυτεύεται σε μπορντούρες ή και μεμονωμένα σε βραχόκηπους. Αρωματίζει ψάρια, κρέατα και πουλερικά. Αν νιώθετε ανάγκη για τόνωση ή έχετε προβλήματα χώνεψης ή φούσκωμα μπορείτε να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα από τα φύλλα του.
Μαϊντανός. Μαζεύουμε όσον χρειαζόμαστε, κόβοντας τους βλαστούς σε απόσταση 2-3 cm από το έδαφος. Με τον κατσαρό μαϊντανό γαρνίρουμε τα πιάτα.
Σέλινο. Κάθε φορά που χρειαζόμαστε σέλινο, κόβουμε μόνο τους εξωτερικούς βλαστούς, για να αναπτυχθούν καλύτερα οι εσωτερικοί. Αν αγοράσετε σέλινο και στο ματσάκι υπάρχουν κάποια φυτά με ρίζες, κόψτε τους βλαστούς 5-6 cm πάνω από τη ρίζα και φυτέψτε τους σε μια μεσαία γλάστρα. Ποτίστε καλά και σε λίγες ημέρες θα έχετε ένα καινούργιο φυτό σέλινου.
Μαντζουράνα. Προσθέτουμε φυλλαράκια ματζουράνας σε σάλτσες τομάτας, σούπες, ή ψιλοκομμένα σε σαλάτες και κρέατα σχάρας. Μπορούμε να καταψύξουμε τα φύλλα της.
Δυόσμος. Δίνει δροσερό άρωμά σε γλυκά ή αλμυρά πιάτα, ροφήματα, ακόμη και σε λικέρ ή ποτά.
Θυμάρι. Δίνει γεύση στο ελαιόλαδο ή το ξίδι και χρησιμοποιείται σε κρέατα και πουλερικά, νωπό ή αποξηραμένο.
Ρίγανη. Προσθέτουμε ψιλοκομένη ρίγανη σε σαλάτες, σάλτσες και ψητά σκάρας. Μπορούμε να πιούμε ρόφημα ρίγανης αν έχουμε πόνους στο  στομάχι και να κάνουμε εισπνοές για το βήχα.
Μέντα. Χρησιμοποιείται για να αρωματίσουμε σαλάτες, σάλτσες, σούπες, επιδόρπια και ποτά. Με το ρόφημα ρίγανης καταπολεμούμε τη δυσπεψία και το μάσημα των φύλλων της μας προσφέρει δροσερή αναπνοή.
Φασκόμηλο. Χρησιμοποιήστε φασκόμηλο στη γέμιση πουλερικών, στα κρέατα και σε συνταγές με ζυμαρικά. Με τα φύλλα του μπορούμε να φτιάξουμε ένα απολαυστικό απογευματινό τσάι με πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες.
Λεβάντα. Τα άνθη της χρησιμοποιούνται σαν αρωματικό κλειστών χώρων, ντουλαπών, συρταριέρων, κλπ και είναι το καλύτερο αρωματικό για αιθέρια έλαια.
Ελπίζουμε ότι όλες οι παραπάνω πληροφορίες θα σας φανούν χρήσιμες στην καλλιέργεια αρωματικών λαχανικών στο σπίτι σας.

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα