Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΑΠΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ

 ZIMIES APO PAGETO1 Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών έχει μεγάλη οικονομική σημασία στις χώρες που καλλιεργούνται καθώς και στη χώρας μας. Στην Ελλάδα παράγονται ετησίως γύρω στους 850-900 χιλιάδες τόνοι καρπών εσπεριδοειδών. Η καλλιέργειά τους καταλαμβάνει έκταση γύρω στα 530 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία κατανέμονται κατά είδος σε 68% πορτοκαλιές, 19% λεμονιές, 12% μανταρινιές και 0,5% γκρέιπφρουτ. Οι κυριότεροι νομοί καλλιέργιας είναι οι Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας και Χανίων.
Τα εσπεριδοειδή θεωρούνται γενικά ευαίσθητα στους παγετούς. Ο παγετός προκαλείται κατά την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα κάτω από τους 0 οC. Οι ζημιές που προκαλούνται στα δένδρα ποικίλουν και εξαρτώνται από την ένταση του παγετού αλλά και τη διάρκειά του. Έτσι, οι ζημίες μπορούν να περιοριστούν μόνο στα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς (μικρής διάρκειας παγετοί) ή να προχωρήσουν σε όλα τα φυτικά τμήματα των δέντρων (ισχυροί και μεγάλης διάρκειας παγετοί). Από τα καλλιεργούμενα είδη των εσπεριδοειδών την μεγαλύτερη ευαισθησία στον παγετό έχουν η κιτριά και η λεμονιά, μετά η φράπα, το περγαμόντο και το γκρέιπφρουτ, λιγότερο ευαίσθυτα είναι η πορτοκαλιά και η νεραντζιά και τέλος ή μανταρινιά που αντέχει στο κρύο περισσότερο από όλα. Το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αντοχή στον παγετό.
Ο παγετός είναι το καιρικό φαινόμενο που προκαλείται με την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα κάτω από το μηδέν (0 οC) και έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία παγοκρυστάλλων πάνω στην επιφάνεια του εδάφους και των δέντρων. Ετσι οι παγετοί διακρίνονται:
α) Σε ασθενείς στους οποίους οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 0 έως -2 οC και είναι οι παγετοί που εμφανίζονται συχνότερα στίς νότιες περιοχές της χώρα μας και διαρκούν μέχρι 6 ώρες περίπου.
β) Σε μέτριους στους οποίους οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -2 έως -4 οC και διαρκούν από 6 έως 12 ώρες και
γ) Σε ισχυρούς (δυνατούς) παγετούς όταν η θερμοκρασία του αέρα πέφτει κάτω από -5 οC. Οι τελευταίοι παγετοί είναι εκείνοι που δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στα ξυνά λόγω της μεγάλης ευαισθησίας των εσπεριδοειδών σε αυτό το εύρος αυτό των θερμοκρασιών. Στη βόρεια Ελλάδα που έχουμε συχνά τέτοιους παγετούς δεν καλλιεργούνται εσπεριδοειδή.
Ζημίες από παγετό στα εσπεριδοειδή
Οι ζημίες από τους παγετούς είναι πολύ συχνές στα εσπεριδοειδή και αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της καλλιέργειάς τους στη χώρα μας, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Η έκταση των ζημιών που παρατηρούνται στα δένδρα των εσπεριδοειδών εξαρτάται από την απόλυτη ελάχιστη θερμοκρασία που εκτίθονται τα δέντρα  και από την ταχύτητα πτώσης της θερμοκρασίας. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πριν από την εμφάνιση του παγετού (κατάσταση προσαρμογής και εγκλιματισμού). Δηλαδή τα δέντρα που έχουν προσαρμοστεί σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι περισσότερο ανθεκτικά στους παγετούς και παρουσιάζουν λιγότερες ζημίες από τα μη εγκλιματισμένα δέντρα. Γενικά τα ξυνά είναι περισσότερο ευαίσθητα στους παγετούς του φθινοπώρου και σε αυτούς που δημιουργούνται στις αρχές της άνοιξης.
Επίσης άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ευαισθησία των δένδρων στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι η υγιεινή τους κατάσταση, γι αυτό και τα δένδρα που παρουσιάζουν ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων, ή είναι προσβεβλημένα από διάφορους εχθρούς και ασθένειες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο ψύχος.
Ζημίες στα φύλλα και στους βλαστούς.
Τα φύλλα μετά τον παγετό συστρέφονται, ξεραίνονται, αποκτούν ανοικτό καστανό χρώμα και στη συνέχεια πέφτουν. Οταν ο παγετός είναι ισχυρός έχουμε προσβολές σε βλαστούς, σε χοντρά κλαδιά ακόμα και στον κορμό του δένδρου. Οι μικροί νέοι-τρυφεροί βλαστοί αποκτούν εσωτερικά ένα καφέ χρώμα. Επίσης παρατηρείται νέκρωση σε αγγεία των βλαστών μεγαλύτερης ηλικίας με αποτέλεσμα να ξερένονται ολόκληρα κλαδιά, βραχιόνες ή και ο κορμός του δένδρου. Τα δένδρα της λεμονιάς ρίχνουν όλα τα φύλλα τους σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -4 έως -6 οC. Σε ανοιξιάτικους παγετούς τα άνθη των ξυνών νεκρώνονται στους -1,5 οC.  
Ζημίες στους καρπούς.
Η ευαισθησία των καρπών στους παγετούς εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται ο καρπός. Οι καρποί αρχικά εμφανίζουν υδατώδεις περιοχές στις μεμβράνες της σάρκας, μετά οι καρποί μαυρίζουν και η σάρκα αφυδατώνεται. Οι παγωμένοι καρποί στο τέλος πέφτουν από το δένδρο και φυσικά δεν είναι εμπορεύσιμοι. Οι πράσινοι καρποί με διαμέτρο πάνω από 2 cm αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι και -4 οC και είναι πιο ανθεκτικοί από τα μικρά νεαρά καρπίδια αλλά και από τους ώριμους καρπούς.

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα