ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ, ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ,
ΤΚ 203 00, ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛ : (+30)2741048611, (+30)2741049302
FΑΧ : (+30)2741048621
www.geoponiko-parko.gr

Πορτοκαλιά δέντρο 1 έτους - Citrus sinensis Εκτύπωση
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΔΕΝΤΡΟ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΥΤΟ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕΡΛΙΝ - ΝΑΒΑΛΙΝΑ - ΝΑΒΕΛ - ΒΑΛΕΝΤΣΙΑ - ΝΤΟΛΤΣΟ - ΣΑΓΚΟΥΙΝΙ - CITRUS SINENSIS - ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΦΡΟΥΤΑ - ΞΥΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ - ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κωδικός προϊόντος 000173
Υψος φυτού 1,20 m
Ηλικία φυτού 1 έτους
Μέγεθος γλάστρας 3 lt

Δένδρο με βαθυπράσινο φύλλωμα, μέτριας ζωηρότητας και νόστιμους καρπούς. Ιδιαίτερα ευαίσθητο σε παγετούς και ανέμους. Χρησιμοποιείται ως καρποφόρο αλλά και ως καλλωπιστικό δένδρο. Η πορτοκαλιά δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το πολύ μέχρι και -3 βαθμούς για το λόγο αυτό καλλιεργείται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές με σχετικά ήπιο χειμώνα. Είναι δέντρο μεσαίου μεγέθους που φτάνει σε ύψος τα 6-8 μέτρα. Ο κορμός της είναι λείος και ίσιος, οι ρίζες της πλούσιες και θυσανωτές που δεν φτάνουν όμως σε μεγάλο βάθος (μέχρι 1-1,5 μέτρα).
Τα κλαδιά της πορτοκαλιάς σχηματίζουν γωνίες καθώς μεγαλώνουν, απλώνουν κυλινδρικά γύρω από το δέντρο και έχουν ελαστικότητα έτσι ώστε μπορούν να αντέχουν το μεγάλο βάρος καρπών όταν λυγίζουν. Τα φύλλα της είναι μετρίου μεγέθους, πλατειά, λεία με έντονο πράσινο χρώμα, και έχουν μίσχους με μικρά πτερύγια. Η πορτοκαλιά ανθίζει μία φορά το χρόνο και η ανθοφορία της κρατάει 4-6 εβδομάδες. Τα άνθη της είναι λευκά, αρκετά μεγάλα, αρωματικά και εμφανίζονται την Ανοιξη μεμονωμένα από τους βλαστούς. Αργότερα από τους οφθαλμούς των φύλλων εκφύονται νέοι βλαστοί που ανθοφορούν και αυτοί κατά ομάδες. Οι καρποί που δένουν είναι σε μικρό ποσοστό ενώ τα περισσότερα άνθη πέφτουν. Συνήθως από τα 10 άνθη δένει 1 καρπός οτότε έχουμε πολύ ικανοποιητική καρποφορία πάνω στο δέντρο. Ο καρπός της πορτοκαλιάς είναι το πορτοκάλι. Το δέντρο ευδοκιμεί σε μία μεγάλη ποικιλία εδαφών, όμως προτιμά πιο πολύ τα αμμοπηλώδη εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με εμβολιασμό και συνήθως χρησιμοποιούνται δέντρα νεραντζιάς και μανταρινιάς σαν υποκείμενο. Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν τους καρπούς τους από το μήνα Οκτώβριο και μετά ενώ οι όψιμες τους Ανοιξιάτικούς και Καλοκαιρινούς μήνες. Διαθέσιμες ποικιλίες: Μέρλιν, Ναβαλίνα(Ναβελ), Βαλέντσια (καλοκαιρινό), Σαλουστιάνα, Ντόλτσο (πολύ γλυκό), Σαγκουίνι (κόκκινο), Ταρόκο.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΝΑΒΑΛΙΝΑ (Navelina-Ναβελίνα)
Συνήθως επιλέγουμε αυτή την ποικιλία όταν θέλουμε πρώιμα πορτοκάλια ή αν στο σημείο που θα την φυτέψουμε το κτυπάνε οι αέρηδες, καθώς αντέχει στους ανέμους περισσότερο από τις άλλες ποικιλίες πορτοκαλιας. Κόβουμε τα πορτοκάλια από τον Οκτώβριο και ως τον Ιανουάριο. Η φλούδα είναι λεία, με μικρό ομφαλό (ομφαλοφόρο), το μέγεθος του καρπού είναι μέτριο προς μεγάλο και το σχήμα του ελαφρά ωοειδές. Σε σχέση με τα Μέρλιν έχουν κάπως λιγότερο γλυκιά γεύση αλλά μας δίνουν περισσότερο χυμό και δεν έχουν κουκούτσια. Πρέπει να γνωρίζουμε πως τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, ενώ έχουν ωριμάσει οι καρποί και μπορούν να καταναλωθούν, το χρώμα της φλούδας παραμένει ακόμα ελαφρά πράσινοκίτρινο ενώ με την πάροδο του χρόνου γίνεται κοκκινοπορτοκαλί.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΕΡΛΙΝ (Washington Navel - Ουάσινγκτον Νάβελ)
Τα γνωστά μας Μέρλιν είναι η περισσότερο καλλιεργούμενη ποικιλία στην Ελλάδα. Τα Μέρλιν κόβονται από Νοέμβριο και ως Μάρτιο για κατανάλωση, είναι μεγάλα και σφαιρικά, χωρίς κουκούτσια, με μεγάλο ομφαλό και έντονα πορτοκαλί χρώμα φλούδας. Η σάρκα τους είναι ευχάριστη γλυκιά και τραγανή, με ιδιαίτερο άρωμα αλλά αν τα στύψουμε δε βγάζουν πολύ χυμό.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΑΛΟΥΣΤΙΑΝΑ (Salustiana)
Τα πορτοκάλια αυτά ωριμάζουν από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά. Είναι μεσαίου μεγέθους, με φλούδα μετρίου πάχους και χρώμα τυπικό πορτοκαλί. Η σάρκα τους είναι μαλακή με ελάχιστα ή καθόλου κουκούτσια και η γεύση τους γλυκιά και ευχάριστη ενώ δίνουν πλούσιο χυμό. Κατάλληλη ποικιλία για χυμό και επιτραπέζια χρήση αλλά δεν καλλιεργείται πολύ στην Ελλάδα.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΒΑΛΕΝΤΣΙΑ (Valencia)
Είναι η πιο όψιμη πορτοκαλιά, δηλαδή τα πορτοκάλια ωριμάζουν από Μάρτιο-Απρίλιο και μετά και οι καρποί παραμένουν στο δέντρο ως τον Σεπτέμβριο και σε κάποιες δροσερές περιοχές ως και τον Νοέμβριο. Επιδή ωριμάζει μέχρι τον Ιούνιο επιτρέπει στους παραγωγούς να εφοδιάζουν την αγορά με πορτοκάλια και τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ανθεκτική ποικιλία στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες και στις ιώσεις. Το πορτοκάλι της έχει μεσαίο μέγεθος, επίμηκες προς σφαιρικό σχήμα, παχύ και χοντρό φλοιό, ελάχιστα κουκούτσια με ευχάριστη και υπόξινη γεύση. Αν δε μαζευτούν οι καρποί την Ανοιξη τότε στο τέλος του Καλοκαιριού ξαναπαίρνουν ένα ελαφρύ πράσινο χρώμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να καταναλωθούν. Τα στύβουμε για χυμό αλλά τρώγονται και νωπά.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΑΓΚΟΥΙΝΙ - ΤΑΡΟΚΟ (Αιματόσαρκα πορτοκάλια)
Δεν έχουν ομφαλό και μοιάζουν αρκετά με τα κοινά πορτοκάλια. Η βασική τους διαφορά με τα κοινά είναι πως λόγω της παρουσίας ανθοκυανών έχουν κόκκινο χρώμα στο φλοιό, στη σάρκα και στο χυμό τους, ιδιαίτερα στις πιο κρύες περιοχές. Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους πορτοκάλια, σχήματος σφαιρικό προς ελλειψοειδές, με καθόλου ή λίγα κουκούτσια και δίνουν πλούσιο χυμό αν τα στύψουμε. Λόγω κλιματικών παραγόντων, κάποιες φορές ο κόκκινος χρωματισμός δεν είναι ομοιόμορφος σε όλη την έκταση του καρπού.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΝΤΟΛΤΣΟ (Γλυκόχυμα πορτοκάλια)
Ποικιλία που έχει πλούσιο χυμό και είναι πολύ γλυκά πορτοκάλια ειδικά για παιδιά αλλά όχι πολύ καλή γεύση για νώπή κατανάλωση και χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Η εταιρεία μας διαθέτει επίσης δέντρα διετή σε γλάστρα 5 lt με τιμή 15 Ευρώ και δέντρα 4 ετών σε γλάστρα 12 lt με τιμή 30 Ευρώ έτοιμα για παραγωγή. Σε παραγωγούς και για μεγάλες ποσότητες δίνονται ειδικές τιμές ανά δέντρο για όλα τα μεγέθη.

Κλιμάκωση τιμής ανά ποσότητα
ΜΜ Ποσότητα Τιμη/ΜΜ
Τεμάχιο1 έως 109,00 €
10 έως 208,00 €
21 και άνω 7,50 €
Διαθέσιμες Παραλλαγές
Χαρακτηριστικό Παραλλαγή
Ποικιλία Ναβαλίνα (Χωρίς επιπλέον χρέωση)
Μέρλιν (Χωρίς επιπλέον χρέωση)
Σαλουστιάνα (Χωρίς επιπλέον χρέωση)
Βαλέντσια (Χωρίς επιπλέον χρέωση)
Σαγκουίνι (Χωρίς επιπλέον χρέωση)
Ντόλτσο (Χωρίς επιπλέον χρέωση)
Θυγατρικά Προϊόντα
ΚωδικόςΠροϊόνΤιμή/ΜΜ
000173Πορτοκαλιά δέντρο 1 έτους - Citrus sinensisαπό 7,50 € / Τεμάχιο
001728Πορτοκαλιά δέντρο - Γλ. 5-7 lt - ηλικίας 2 ετών 15,00 € / Τεμάχιο
001727Πορτοκαλιά δέντρο - Γλ. 10 lt- ηλικίας 3-4 ετών 35,00 € / Τεμάχιο
001726Πορτοκαλιά δέντρο - Γλ. 20 lt - ηλικίας 5 ετών 65,00 € / Τεμάχιο