ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ, ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ,
ΤΚ 203 00, ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛ : (+30)2741048611, (+30)2741049302
FΑΧ : (+30)2741048621
www.geoponiko-parko.gr

Λωτός δέντρο - Γλ. 10lt- 3 ετών Εκτύπωση
ΛΩΤΟΣ ΔΕΝΤΡΟ - ΔΙΟΣΠΥΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΠΟΣ - ΛΩΤΟΣ ΙΤΑΛΙΚΟΣ - DIOSPYROS LOTUS - ΚΑΡΠΟΦΟΡΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΟ - ΛΩΤΟΣ ΦΥΤΟ ΣΟΚΟΛΑ - ΓΛΥΚΟΞΥΝΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΡΠΟΣ - ΦΥΤΩΡΙΟ ΛΩΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΤΙΦΑΔΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΛΙΚΟΣ ΛΩΤΟΣ - ΛΩΤΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΙ
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κωδικός προϊόντος 000183
Υψος φυτού 1,80 m
Ηλικία φυτού 3 ετών
Μέγεθος γλάστρας 10 lt

Ο λωτός δέντρο ή αλλιώς διόσπυρος είναι δέντρο καρποφόρο φυλλοβόλο πολύ γνωστό στην ελληνική επικρατεια για τους γλυκόξυνους πορτοκαλί καρπούς του.. Καλλιεργείται σε όλα τα κλίματα και σε όλα τα εδάφη εκτός από τα πολύ αλκαλικά και τα πολύ υγρά. Τα νεαρά φυτά υποφέρουν από την παρατεταμένη και έντονη παγωνιά.
Ο Λωτός φέρεται να ήταν γνωστός από τoυς αρχαίους Ινδούς από τους οποίους και διαδόθηκε αρχικά στο Θιβέτ, στη Κίνα και αργότερα στην Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, προτιμά όμως τα ηλιόλουστα και ζεστά μέρη. Πρόκειται για δέντρο γενικά με αντοχές στο κρύο που ρίχνει τα φύλλα του και φτάνει σε ύψος τα 8-10 μέτρα. Τα φύλλα του έχουν χρώμα βαθύ πράσινο και είναι γυαλιστερά, ενώ τα άνθη του είναι λευκά-κοκκινωπά και διαχωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά. Ο καρπός του είναι σαρκώδης, χυμώδης με χρώμα πορτοκαλί που σκουραίνει όταν ωριμάζει αρκετά.
Ο κατεξοχήν κλασικός λωτός ο Ελληνικός Μεγαλόκαρπος έχει καρπό με σχήμα σφαιρικό, η σάρκα του είναι μαλακή και είναι ελαφρώς στυφή. Για αυτό και τρώγεται πολύ ώριμος και ωριμάζει στο τελος Σεπτεμβρίου.
Στο καταστήμα μας διατίθονται οι παρακάτω ποικιλίες. ΛΩΤΟΣ ΤΣΙΡΟ - ΜΗΛΟΛΩΤΟΣ
Ιαπωνική ποικιλία, με καρπό μεσαίου-μεγάλου μεγέθους και σχήματος πεπλατυσμένο . Το χρώμα του φλοιού είναι βαθύ πορτοκαλί και της σάρκας πορτοκαλί. Ο καρπός είναι ιδιαίτερα γευστικός, τραγανός (σαν μήλο), ζουμερός, μη στυφός, εξαιρετικής ποιότητας και γλυκός. Δεν έχει κουκούτσια και αποσπάται σχετικά δύσκολα από το δέντρο, ενώ το μέσο βάρος του κυμαίνεται στα 200 gr. Αποτελεί την ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία στη χώρα μας. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι ορθοκλαδούς ανάπτυξης, μέσης ζωηρότητας,πολύ παραγωγικό και ανθεκτικό στο κρύο. Η ποικιλία Jiro (Τσίρο) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
ΛΩΤΟΣ ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ - ΡΟΓΙΟ ΜΠΡΙΛΑΝΤΕ (ROJO BRILLANTE)
Ισπανική ποικιλία νέα, όψιμη, με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος ελαφρώς επίμηκες. Το χρώμα του φλοιού είναι φωτεινό πορτοκαλί-κόκκινο και της σάρκας πορτοκαλί. Ο καρπός είναι αρκετά ζουμερός, αρωματικός, ινώδης, μη στυφός, εξαιρετικής ποιότητας και πολύ γλυκός. Δεν περιέχει κουκούτσια και συντηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό. Είναι επίσης κατάλληλος για αποξήρανση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι ζωηρής και ορθοκλαδούς ανάπτυξης, πολύ παραγωγικό και παρουσιάζει αυξημένη ανθοφορία. Η ποικιλία Ρόγιο Μπριλάντε (Rojo Brillante) είναι κατάλληλη για καλλιέργεια σε μεσογειακά κλίματα, είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
ΙΤΑΛΙΚΟΣ
Κλασσική ποικιλία λωτού γνωστή ώς Ιταλική ή Brazzale με καρπό ελαφρώς πεπλατυσμένο στο σχήμα. Η σάρκα του είναι μαλακή και χωρίς σταφίδα και η ωριμανσή του ορίζεται στα τέλη του Οκτωβρίου.
ΚΑΡΑΛΙΟΚ(Σοκολά)
Δημοφιλής ποικοιλία λωτού με καρπούς μεσαίου μεγέθους και σχήματος ελαφρώς επιμήκης. Το χρώμα του φλοίου τους είναι λαμπερό πορτοκαλί και της σάρκας καφέ-σοκολατί για αυτό και ονομάζεται και εναλλακτικά σοκολά. Ο καρπός είναι τραγανός,ζουμερός και νόστιμος,ενώ η γεύση του είναι γλυκιά και τρώγεται σαν μήλο. Η ποικιλία Καραλιόκ έχει ορθόκλαδη ανάπτυξη και είναι πολύα ανθεκτική στο κρύο. Η ωριμανσή του προσδιορίζεται στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.


Διατίθονται φυτά δύο και τριών έτων με τιμές που αναφέρονται στα θυγατρικά προιόντα.

Τιμή
ΜΜ Ποσότητα Τιμη/ΜΜ
Τεμάχιο1 20,00 €
Διαθέσιμες Παραλλαγές
Χαρακτηριστικό Παραλλαγή
Ποικιλία Ισπανικός (Χωρίς επιπλέον χρέωση)
Ιταλικός (Χωρίς επιπλέον χρέωση)
Καραλιόκ - Σοκολά (Χωρίς επιπλέον χρέωση)
Τσίρο - Μηλολωτός (Χωρίς επιπλέον χρέωση)
Θυγατρικά Προϊόντα
ΚωδικόςΠροϊόνΤιμή/ΜΜ
000183Λωτός δέντρο - Γλ. 10lt- 3 ετών 20,00 € / Τεμάχιο
001751Λωτός δέντρο - Γλ. 5 lt - 2 ετών 15,00 € / Τεμάχιο