ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ, ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ,
ΤΚ 203 00, ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛ : (+30)2741048611, (+30)2741049302
FΑΧ : (+30)2741048621
www.geoponiko-parko.gr

Παπάγια φυτό - Carica Papaya - Mountain Papaya Εκτύπωση
ΠΑΠΑΓΙΑ ΔΕΝΤΡΟ - ΦΥΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΣ - MOUNTAIN PAPAYA - CARICA PAPAYA - ΤΡΟΠΙΚΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΦΥΤΑ - ΔΕΝΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΣ - ΚΑΡΠΟΙ ΠΑΠΑΓΙΑΣ - ΦΡΟΥΤΟ ΠΑΠΑΓΙΑΣ
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κωδικός προϊόντος 007220
Υψος φυτού 0,6-0.8 m
Μέγεθος γλάστρας 2 lit

Η παπάγια ή δενδροπέπονο, είναι ιθαγενές φυτό των τροπικών χωρών της Αμερικής και καλλιεργείται στο Μεξικό πολλούς αιώνες. Πρόκειται για φυτό που μοιάζει σαν δένδρο, με κορμό αδιακλάδωτο, με μαλακό ξύλο και χυμώδη αγγεία σε όλα τα μέρη του. Ο βλαστός φτάνει σε ύψος 5-10 m, με φύλλα διαμέτρου 50-70 cm, που περιορίζονται στην κορυφή του κορμού. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι παρόμοιες με εκείνες των καρποφόρων δένδρων 3-4 m. Το ριζικό της σύστημα είναι πλούσιο και μάλλον επιφανειακό.
Ο καρπός της παπάγιας έχει βάρος 0,5-2 kgr και σχηματίζεται στις μασχάλες των φύλλων, προς την κορυφή του δένδρου . Καθώς το δένδρο ενηλικιώνεται και αυξάνει σε ύψος, οι καρποί συγκομίζονται δύσκολα και γι' αυτό τα δένδρα αυτά αποκόπτονται και αντικαθίστανται από νέα φυτά μικρά. Ο καρπός είναι μαλακός όταν ωριμάσει, η φλούδα του έχει χρώμα ώχρας προς πορτοκαλί και η γεύση του φρούτου πλησιάζει σε εκείνη του ροδάκινου και του ανανά. Το εδώδιμο μέρος είναι το μαλακό σαρκώδες μεσοκάρπιο και ενδοκάρπιο. Ο λεπτός, δερματώδης φλοιός δεν τρώγεται ενώ στο εσωτερικό του καρπού υπάρχουν πολυάριθμοι σπόροι.
Η παπάγια δέν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και μερικές φορές καταστρέφεται σε θερμοκρασία παγετού. Ως ελάχιστη θερμοκρασία ανάπτυξής της θεωρούνται οι 15οC, αλλά για υψηλή παραγωγή και καλή ποιότητα καρπού, απαιτούνται θερμοκρασίες 21-27οC και πλήρης ηλιοφάνεια. Η παπάγια ως ευαίσθητο φυτό δεν αντέχει επίσης τους ισχυρούς ανέμους και βοριάδες και γι' αυτό πρέπει να προστατεύεται απ' αυτούς. Xρειάζεται έδαφος γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ύλη, με καλό αερισμό, καλά αποστραγγιζόμενο με αρκετή εδαφική υγρασία.
Σήμερα το φυτό καλλιεργείται στις περισσότερες χώρες με τροπικό κλίμα και στην Ελλάδα στην νότια Κρήτη.
Τόσο τα πράσινα φρούτα όσο και το ώριμα είναι πλούσια σε ένα ένζυμο (πρωτεάση) που ονομάζεται παπαΐνη και έχει τη δυνατότητα να διαλύει τις σκληρές ίνες του κρέατος. Η παπαΐνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία τραυμάτων ή εγκαυμάτων. Οι μαύροι σπόροι της παπαγιας είναι μερικές φορές εδώδιμοι αλλά έχουν στυφή και πιπεράτη γεύση και χρησιμοποιούνται σε αντικατάσταση του μαυροπίπερου.
Η εταιρεία μας διαθέτει φυτά παπάγιας ενός έτους με τιμή 15 ευρώ ανά φυτό.

Τιμή
ΜΜ Ποσότητα Τιμη/ΜΜ
Τεμάχιο1 15,00 €