ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ, ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ,
ΤΚ 203 00, ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛ : (+30)2741048611, (+30)2741049302
FΑΧ : (+30)2741048621
www.geoponiko-parko.gr

Βόρακας δεκαυδρικός για ελιές και δένδρα - Βόριο 11,5% Εκτύπωση
ΒΟΡΑΚΑΣ ΛΙΠΑΣΜΑ ΤΙΜΗ - ΒΟΡΙΟ 11,5% ΓΙΑ ΕΛΙΕΣ - ΒΟΡΑΚΑΣ ΔΕΚΑΥΔΡΙΚΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΟΣ - ΛΙΠΑΣΜΑ ΒΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΕΣΙΜΟ ΕΛΙΑΣ - ΒΟΡΑΚΑΣ ΓΙΑ ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΈΝΤΡΩΝ - ΕΜΠΟΡΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κωδικός προϊόντος 007372
Βάρος 25,00 kg
Συσκευασία ΣΑΚΙ 25 ΚΙΛΩΝ

 Ολοι γνωρίζουμε ότι η λίπανση της ελιάς πρέπει να περιέχει και βόριο γιατί η επιτυχία της λίπανση κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ετσι εκτός από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορο και κάλιο) σημαντικό ρόλο στην ελιά διαδραματίζουν και τα ιχνοστοιχεία όπως βόριο, μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Το βόριο είναι ένα κρίσιμο ιχνοστοιχείο το οποίο συντελεί σημαντικά στα στάδια της άνθησης, καρπόδεσης και γενικά στη συνολική παραγωγή της ελιάς.
Ο Βόρακας είναι ένα άλας Βορίου και νατρίου με 10 μόρια νερού (λέγετε δεκαυδρικός). Είναι σκόνη, λευκού χρώματος, περιέχει 36,5% Β2Ο3 (τριοξείδιο του Βορίου) που συμένει 11,5% Β (Βόριο) καθώς και 16,5% Να2Ο (οξείδιο του νατρίου). Το Βόριο είναι στοιχείο απαραίτητο σε μικρές ποσότητες για τη θρέψη των φυτών, γιατί:
1. Είναι αναγκαίο για τη σύνθεση των πρωτεϊνών.
2. Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα φυτά και την κανονική ανάπτυξη του ριζικού συστήματος
3. Βοηθάει στην καλή ανθοφορία και καρπόδεση των περισσοτέρων δέντρων.
Σε περίπτωση έλλειψης Βορίου στο χώμα η απορρόφηση ασβεστίου δυσκολεύεται ακόμα και αν το ασβέστιο υπάρχει  σε αφθονία. Επίσης παρατηρείται σήψη των ριζών, μείωση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο μηδενισμό της παραγωγής.
Τροφοπενία βορίου εμφανίζεται συχνά στην ελιά, τα τεύτλα, τα οπωροφόρα, τα λαχανικά, τα σιτηρά κλπ. Στην Ελλάδα συναντάμε συχνότερα έλειψη βορίου στην ελιά, την αμυγδαλιά, την μηλιά και την κερασιά.
Τροφοπενία Βορίου στην ελιά.
Εχει τα εξής Συμπτώματα:
α) Χλώρωση της κορυφής των φύλλων.
β) Ξήρανση της κορυφής του δέντρου και εμφάνιση ξερών κλαδιών σε όλο το δέντρο.
γ) Εμφάνιση πάνω στο δέντρο το σύμπτωμα της «σκούπας».
δ) Μικροφυλλία και τα φύλλα γίνονται σαν ρόπαλο.
ε) Εχουμε πτώση καρπών πριν την ωρίμανση και πολλοί καρποί είναι ζαρωμένοι.
Χρήση και Εφαρμογή του βόρακα
Σε πλήρως ανεπτυγμένα δέντρα (ηλικίας άνω των 15 ετών) συνιστάται η εφαρμογή βόρακα σε ποσότητα 250-300gr ανά δέντρο (το σακί των 25 κιλών είναι αρκετό για 80-100 δέντρα), ενώ για μικρής ηλικίας δέντρα, συνιστάται να εφαρμόζεται 10 gr βόρακα ανά χρόνο ηλικίας του δέντρου. (σε δέντρο 5 ετών εφαρμόζουμε 50 γρ βόρακα). Καλό είναι να γίνονται επαναληπτικές λιπάνσεις κάθε 3 χρόνια μαζί με τα σύνθετα λιπασματα που ρίχμουμε στις ελιές. Η προσθήκη του Βόρακα πρέπει να γίνεται πριν ή κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων το χειμώνα ώστε ο βόρακας να μπορεί να διαλυθεί και να απορροφηθεί ευκολα από το φυτό. Ετσι για την αντιμετώπιση λοιπόν της τροφοπενίας βορίου, συνίσταται να προστίθεται το βόριο είτε σαν ξεχωριστή λίπανση με μορφή βόρακα, είτε ως συστατικό βασικής λίπανσης στα μεικτά-σύνθετα λιπάσματα με περιεκτικότητα του λιπάσματος σε βόριο περίπου 0,2-0,5%. Επίσης, για ταχύτερη απορρόφηση του βορίου, μπορεί να γίνουν δύο διαφυλλικοί ψεκασμοί με βόρακα υδατοδιαλυτό κατά την περίοδο της άνθησης και της καρπόδεσης της ελιας καθώς είναι το πιο κρίσιμα στάδια κατανάλωσης βορίου.
Τροφοπενία Βορίου στα οπωροφόρα δέντρα.
Συμπτώματα:
1.
Αμυγδαλιά:
Είναι το πιο ευαίσθητο δέντρο στην έλλειψη Βορίου. Η μικρή έλλειψη Βορίου έχει σαν συνέπεια την κακή καρπόδεση και πτώση των καρπών όταν είναι μικροι, ενώ σε έντονη τροφοπενία βορίου έχουμε εμφάνιση κούφιων καρπών.
2. Μηλιά:
Η έλλειψη βορίου δημιουργεί φελλώδεις κηλίδες στους καρπούς.
3.Κερασιά: Η τροφοπενία βορίου εκδηλώνεται με μικρούς ατροφικούς καρπούς.
Η αναλογία του βόρακα στα καρποφόρα δέντρα είναι 200-250 γρ/δέντρο ηλικίας άνω των 10 ετών.
Η εταιρεία μας δίνει ειδικές τιμές για αγρότες και παραγωγούς όταν παραγγείλουν μεγάλες ποσότητες. Επίσης διαθέτουμε όλα τα είδη λιπασμάτων για την ελιά και άλλα είδη λιπασμάτων για καρποφόρα δέντρα και φυτά.


 

Τιμή
ΜΜ Ποσότητα Τιμη/ΜΜ
Σακί1 45,00 €