Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Προστασία καρποφόρων δέντρων και εσπεριδοειδών από τη Μύγα Μεσογείου

myga mesogeiouΗ Μεσογειακή μύγα (Ceratitis capitata) ανήκει στην τάξη των Διπτέρων, δηλαδή στην ομάδα των μυγών. Το τέλειο έντομο έχει μήκος 5 mm και είναι λίγο μικρότερο της οικιακής μύγας, με κύριο χαρακτηριστικό τα διαφανή φτερά, με καστανές και μαύρες κηλίδες. Ζει και ενεργοποιείται σε θερμοκρασίες από 18°-35°C και επομένως οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδος είναι ιδιαίτερα ευνοικές. Η δραστηριότητα του εντόμου και η γονιμότητά του, περιορίζεται την Ανοιξη και το Καλοκαίρι που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
Η προσβολή αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των φρούτων και συνεχίζεται για όσο υπάρχουν αυτά στα δέντρα. Πρώτα προσβάλονται τα βερύκοκκα, μετά τα αχλάδια και τα ροδάκινα, στη συνέχεια τα σύκα και τα κεράσια και τέλος το Φθινόπωρο, τα ρόδια και τα ξυνά (πορτοκάλια, μανταρίνια, κλπ). Χαρακτηριστικό σύμπτωμα στα ξυνά είναι οτι στο σημείο που "κτυπά" η μύγα, δηιουργείται πάνω στον καρπό, μια κηλίδα διαφορετικού χρωματισμού.
Μετά τη γονιμοποίηση μια θηλυκή μύγα γεννά μέχρι 300 αυγά σε ομάδες, κάτω από τη φλούδα των καρπών. Οι προνύμφες (σκουλήκια) που θα εκκολαφθούν, θα μπουν στη σάρκα των φρούτων και θα αρχίσουν να την κατατρώγουν, προκαλώντας σάπισμα και πτώση των καρπών, άρα και ολική ή μερική καταστροφή της παραγωγής. Αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους, εγκαταλείπουν τον προσβεβλημένο καρπό, ο οποίος στο μεταξύ πιθανόν να πέσει από το δέντρο και εισέρχονται στο έδαφος για να συνεχίσουν την ανάπτυξη τους σε χρυσαλλίδες . Από τις χρυσαλλίδες στη συνέχεια βγαίνουν τα τέλεια έντομα, δηλαδή οι μύγες, που θα επαναλάβουν το καταστροφικό τους έργο στα επόμενα δέντρα και στους επόμενους ώριμους καρπούς. Κατά την Καλοκαιρινή περίοδο συμπληρώνεται μια γενιά, δηλαδή επαναλαμβάνεται ο κύκλος ζωής του εντόμου σε διάστημα περίπου 22 ημερών, ενώ ο αριθμός των γενεών της σ΄ένα χρόνο, κυμαίνεται από 6-8. Η Μεσογειακή μύγα προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, τα βερίκοκα, τα κυδώνια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, τα μήλα, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τις βανίλιες, τα σύκα, τα ρόδια, τους λωτούς, και άλλα φρούτα.
Οι τρόποι προστασίας από τη μύγα Μεσογείου είναι οι εξής:
1. Βιολογική προστασία των δέντρων με χρήση οικολογικών παγίδων κίτρινου χρώματος, οι οποίες προσελκύουν τις μύγες και τις θανατώνουν όταν αυτές κολλήσουν πάνω στην παγίδα. Γιά μεγάλα δέντρα χρειάζεται μία παγίδα ανά δέντρο και η διάρκεια τους είναι περίπου 2 μήνες.
2. Ελεγχος της προσβολής με παγίδες κόλλας, ή παγίδες τύπου μπουκαλιού και προσελκυστικό δόλωμα, ώστε να προσδιορίζεται ο πλυθησμός των εντομών που υπάρχουν στη περιοχή. Χρησιμοποιείται μία παγίδα ανά 2-3 δέντρα, οι οποίες μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν προσθέτοντας ή αλλάζοντας το προσελκυστικό δόλωμα.
3. Απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος και καθαρισμός των χόρτων γύρω από τα δέντρα για να αποφύγουμε τυχόν προσβολές από τις επόμενες γεννιές της μύγας.
4. Ψεκασμός των δέντρων με εντομοκτόνα πυρεθρίνης την κατάλληλη εποχή, για μείωση και καταστολή της προσβολής. Η καταλληλότερη στιγμή για τους ψεκασμούς, είναι την εποχή που αλλάζει ο χρωματισμός των φρούτων και καρπών και αρχίζουν αυτοί να ωριμάζουν. Για τα εσπεριδοειδή η εποχή αλλαγής χρώματος των φρούτων είναι απο τις αρχές Οκτωμβρίου και μετά. Χρειάζονται τουλάχιστον 2 ψεκασμοί σε διάστημα 15-20 ημερών για καλύτερα αποτελάσματα. 

 
 Περισσότερες πληροφορίες:
 

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-17:00

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα