Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Καλλωπιστικά φυτά που αντέχουν σε σκιά.

  ΣΚΙΑΣΤα περισσότερα φυτά και δέντρα χρειάζονται φως για να αναπτυχθούν, ωστόσο η άμεση ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα φυτά για την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους. Μπορεί να ακούγεται παράξενα, όμως υπάρχουν καλλωπιστικά φυτά που αγαπούν τη σκιά!. Φυτά (θάμνοι και αναρριχώμενα) με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακή ανθοφορία, κατάλληλα για μπαλκόνια, αυλές και κήπους που δεν διαθέτουν ηλιοφάνεια και έχουν σκιά τις περισσότερες ώρες της μέρας.
Η φροντίδα των καλλωπιστικών φυτών στα σκιερά μέρη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια, καθώς η λειτουργία της φωτοσύνθεσης βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο σε σχέση με φυτά που έχουν έκθεση στην ηλιοφάνεια. Βασικός κανόνας, το πότισμα τους πρέπει να γίνεται μέρα και μόνο αφού στεγνώσει το χώμα. Το υπερβολικό ή συχνό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση φύλλων, λουλουδιών, καθώς επίσης ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και σαπίσματα ριζών. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική λίπανση στα καλλωπιστικά φυτά που αναπτύσσονται σε σκιά για να αποφύγουμε καψίματα στο φύλλωμα και στα λουλούδια τους. Οι ψεκασμοί που χρειάζονται για την προστασία από ασθένειες και έντομα είναι πιο εύκολοι στα φυτά που βρίσκονται σε σκιά, εφόσον απουσία έντονης ηλιακής ακτινοβολίας δεν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα.
Η λίστα με τα φυτά που αναπτύσσονται σε σκιά είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει τόσο καλλωπιστικούς θάμνους όσο και αναρριχώμενα φυτά. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν για το εντυπωσιακό και χαρακτηριστικό φύλλωμα τους και άλλα για τα υπέροχα λουλούδια τους, την παρατεταμένη ανθοφορία και το υπέροχο άρωμα. Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα πιο όμορφα λουλούδια και τους υπέροχους θάμνους που αντέχουν σε σκιά για να φυτέψουμε σε σημεία του κήπου και του μπαλκόνιου μας που δεν έχουμε πολύ φως.
Καμέλια
Το πρώτο απο τα φυτά που ευδοκιμούν καλά στην σκιά είναι η καμέλια. Ενας καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακό γιαλυστερό φύλλωμα που ανθίζει σε σκιερά μέρη το Μάρτιο και μας προσφέρει απλόχερα μονά ή διπλά λουλούδια σε λευκό, ροζέ ή κόκκινο χρώμα. Για την ακρίβεια, η καμέλια δεν προτιμάει τις πολυ ηλιόλουστες θέσεις καθώς υποφέρει από την ζέστη και την άμεση έκθεση της στον ήλιο που μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο φύλλωμα της. Είναι φυτο γλάστρας, χρειάζεται όξινο χώμα (καστανόχωμα) διατηρόντας πάντα σχετικά υγρό το χώμα με συχνό πότισμα. Οι λεπτές επιφανειακές ρίζες της καμέλιας καταπονούνται όταν ξεραίνεται το εδαφικό υπόστρωμα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες με συχνό κατάβρεγμα των φύλλων.
Στεφανωτής
Ο στεφανωτής, γνωστός ως το γιασεμί της Μαδαγασκάρης, είναι ένας αναρριχώμενο φυτό με λευκά αρωματικά λουλούδια που ανθίζουν ακόμη και σε σκιερά μέρη τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ιδανική επιλογή για φύτευση σε πέργκολες και φράχτες για να αναπτυχθεί γρήγορα και να δημιουργήσει με το γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα του και τα λουλούδια του ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σκηνικό. Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να του εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους καθώς είναι σχετικά ευαίσθητος σε δυσμενείς χειμωνιάτικες συνθήκες. Ο στεφανωτής έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, θα χρειαστεί συμπληρωματικά διαβροχή των φύλλων της για δροσισμό, κατά το σούρουπο.
Αζαλέα
Η αζαλέα, φυτό της οικογένειας των ροδόδεντρων, είναι ακόμα ένα δημοφιλές οξύφιλο φυτό γλάστρας με μεγάλη καλλωπιστική αξία, που ευδοκιμεί σε σκιά και μας χαρίζει πλούσια και πυκνή ανθοφορία σε διάφορους χρωματισμούς ειδικά την Ανοιξη. Η αζαλέα φυτεύεται σε καστανόχωμα και έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και γι’ αυτό ποτίζουμε κάθε 2 μέρες, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να την ποτίζουμε κάθε μέρα και να της εξασφαλίσουμε ένα δροσερό περιβάλλον ψεκάζοντας τα φύλλα της. Πάντως, στην περίπτωση που θα παρατηρήσουμε κλειστά άνθη για μεγάλο χρονικό διάστημα καλό είναι να μειώσουμε τα ποτίσματα, διότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υπερβολική υγρασία.
Κυκλάμινο
Το κυκλάμινο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά-χειμωνιάτικα λουλούδια που μπορούν να φυτευτούν σε σκιερά μέρη στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα. Τα υπέροχα άνθη των κυκλάμινων κάνουν την εμφάνιση τους μαζί με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Προστατεύουμε το κυκλάμινο μας από έντονες ηλιοφάνειες και ανέμους και το κρατάμε δροσερό σε σκιερά μέρη. Στό πότισμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί σαπίζει εύκολα ενώ εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο μέσα στο σπίτι τοποθετείτε σε καλά φωτισμένο χώρο με αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα. Τα βράδια καλό είναι να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι
Γεράνι
Το γεράνι, ένα από τα πιο γνωστά λουλούδια, που ανθίζουν σε σκιά και σε ήλιο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στην φροντίδα του. Τα γεράνια είναι από τα λίγα φυτά που σε όποια θέση και να φυτευτούν θα ευδοκιμήσουν και θα μας χαρίσουν τα λουλούδια τους σε πολλούς χρωματισμούς, αν και θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουν σχετικά
μικρότερη ανθοφορία σε σκιερές θέσεις. Τα γεράνια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα. Είναι επίσης, κατάλληλα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι ανθεκτικά στην αλατότητα του εδάφους, αλλά απαιτούν προστασία από τους δυνατούς παγετούς.
Ορτανσία
Η ορτανσία είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός οξύφιλος θάμνος με μεγάλα στρογγυλά άνθη, που μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία σε σκιερά μέρη τούς Ανοιξίατικους μήνες. Η ορτανσία ξεχωρίζει για την ποικιλία χρωμάτων που κοσμούν τα εντυπωσιακά λουλούδια της και που όταν αποξηρανθούν συνεχίζουν να διατηρούν την καλλωπιστική αξία τους. Αγαπάει την ζέστη αλλά δεν θέλει απευθείας έντονο ηλιακό φως γιατί θα δημιουργηθούν χαρακτηριστικά εγκαύματα στο φύλλωμα της. Θέλει συχνά ποτίσματα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο όξινο χώμα της. Ειδικότερα την εποχή του καλοκαιριού, θα απαιτηθεί συχνότερο πότισμα κάθε μέρα για να μη δημιουργηθούν προβλήματα και για την διατήρηση των λουλουδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Βιγόνια Κήπου
Η βιγόνια ή μπιγκόνια είναι από τα αγαπημένα καλλωπιστικά φυτά που ευδοκιμούν σε σκιερά μέρη στις αυλές και τα μπαλκόνια μας. Επιλέγουμε σημείο που να είναι προστατευμένο από τον πολύ ήλιο αλλά και το κρύο. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι μπιγκόνιες με τα κόκκινα λουλούδια δείχνουν να είναι πιο ανθεκτικές από αυτές με τα
ροζ. Ποτίζουμε τις βιγόνιες συχνά, αλλά σε μικρές ποσότητες την εποχή της άνοιξης και την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το χειμώνα περιορίζουμε κατά πολύ το νερό, καθώς το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να δημιουργήσει σάπισμα βλαστών στη βάση της βιγόνιας. Κλαδεύονται σχετικά αυστηρά αρχές της Ανοιξης για να πάρουμε καινουργια δυνατη βλάστηση. Δημιουργούν εντυπωσιακες συνθέσεις όταν φυτεύονται και τα τρία χρώματα μαζί.
Διπλαδένια
Το βραζιλιάνικο γιασεμί, η διπλαδένια είναι ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά άνθη στις αποχρώσεις του κόκκινου, του λευκού και του ροζ που μας χαρίζει μεγάλη ανθοφορία σε σκιερά και ημισκιερά μέρη. Αν και δεν είναι το ίδιο αρωματικό με τα άλλα είδη του γιασεμιού που έχουμε συνηθίσει, η διπλαδένια ξεχωρίζει για το σχήμα των ανθέων της που μοιάζουν με μικρή τρομπέτα. Αγαπάει την ζέστη δίνοντας μας συνεχή ανθοφορία το καλοκαίρι, όμως είναι αρκετά ευαίσθητη στον έντονο ήλιο που μπορεί να της δημιουργήσει εγκαύματα. Η διπλαδένια απαιτεί αρκετό και συχνό πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού, κάθε 2 μέρες, για να δώσει την πλούσια ανθοφορία της,είτε είναι φυτεμένη σε γλάστρα είτε στο έδαφος με καλό αφράτο χώμα. Είναι ευαίσθητη στην προσβολή από αφίδες και από τεράνυχους.
Ροδόδεντρο
Το ροδόδεντρο το λουλούδι από τα Ιμαλάια, αγαπά και αυτό την δροσιά που του παρέχει ένα σκιερό μέρος, ώστε να δημιουργήσει πυκνό φύλλωμα και τα όμορφα λουλούδια του. Το ροδόδεντρο είναι αρκετά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως η απευθείας έκθεση στον ήλιο, μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα. Τα χρώματα όπως και τα είδη του ροδόδεντρου έχουν τόσο μεγάλη ποικιλία που δεν ξέρεις τι να διαλέξεις!. Έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα, αγαπά την υγρασία, χρειάζεται όξινο χώμα και απαιτεί συχνό πότισμα, με την προϋπόθεση να υπάρχει καλή αποστράγγιση στο έδαφος.
Ρυγχόσπερμο
Το ρυγχόσπερμο, το αναρριχώμενο φυτό με τις βαθυπράσινες αποχρώσεις και λευκά αρωματικά άνθη μικρού μεγέθους που μοιάζουν πολύ με του γιασεμιού, ανθίζει και αυτό στην σκιά όσο και στον ήλιο. Όταν σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε φράχτη πυκνό στον χώρο μας με αναρριχώμενα φυτά, από τις πρώτες επιλογές είναι το ρυγχόσπερμo, το οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει και να ανθίσει σε ηλιόλουστες, σε σκιερές, αλλά και σε παραθαλλάσιες θέσεις. Ανθίζει από αρχές Απριλίου έως τέλος Ιουνίου, είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, απαιτεί ωστόσο συχνό πότισμα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Αν έχουμε φυτεύσει το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα, θα χρειαστεί καλό  χώμα και συχνότερο πότισμα 3 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Γαρδένια
Η γαρδένια είναι από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά φυτά γλάστρας που ευδοκιμούν σε σκιερά μέρη και αγάπόυν όλες οι μαμάδες. Μας χαρίζει την ανθοφορία της τον Μάιο-Ιούνιο με τα υπέροχα λευκά αρωματικά λουλούδια. Η γαρδένια θέλει καστανόχωμα όπως όλα τα οξύφιλα φυτά και δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους και δυνατούς βοριάδες. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, όμως η άμεση ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα. Το πότισμα της γαρδένιας πρέπει να είναι τακτικό και συχνότερο την περίοδο του καλοκαιριού ενώ είναι απαραίτητο να μην περιέχει πολλά άλατα. Η θέση της γαρδένιας πρέπει να είναι σταθερή όλο το χρόνο.
Κισσός
O κισσός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά που χρησιμοποιείται συνήθως για δημιουργία φράχτη στον κήπο. Μπορεί να αναπτυχθεί εντυπωσιακά σε σκιερό περιβάλλον αλλά και σε ηλίολουστες θέσεις. Γι αυτό ο κισσός μπορεί να μας εξασφαλίσει πυκνή κάλυψη σε βράχους, τοίχους, κάγκελα και δέντρα και προσφέρεται επίσης για εδαφοκάλυψη. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε παραθαλάσσσιες περιοχές. Χρειάζεται ωστόσο τακτικό πότισμα γι αυτό μόλις παρατηρήσουμε ότι το χώμα αρχίζει να στεγνώνει, θα πρέπει να ποτίσουμε.
Δάφνη Απόλλωνα-Βαγια
Η δάφνη διαθέτει βαθυπράσινα δερματώδη αρωματικά φύλλα και άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Καρποφορεί και δίνει καρπούς μαύρου χρώματος, με ωοειδές σχήμα και μέγεθος μικρής ελιάς. Τα δαφνόφυλλα, που είναι έτοιμα για συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, έχουν αρωματική οσμή και ελαφρά πικρή γεύση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική. Η δάφνη είναι ανθεκτική σε ξηρασία, σε ρύπανση και στην αλάτότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Λόγω του δυνατού ριζικού συστήματος που αναπτύσσει, ποτίζουμε την περίοδο της άνοιξης 2 φορές τη βδομάδα και τρείς φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αγγελική
Ο καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά, λεία, δερματώδη φύλλα της και τις λευκες ταξιανθίες. H αγγελική αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερό και σκιερό περιβάλλον και αποκτά ένα σχετικά συμπαγές σφαιρικό σχήμα. Ανθεκτική σε ξηροθερμικές και παραθαλάσσιες συνθήκες, αντέχει και στην ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες. H αγγελική έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα, ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε την αγγελική δύο-τρείς φορές τη βδομάδα.
Πυξάρι
Το πυξάρι ένας αειθαλής μικρός καλλωπιστικός θάμνος που διαθέτει πυκνό, στρογγυλό, γυαλιστερό και καταπράσινο φύλλωμα. Το πυξάρι δεν είναι κατάλληλο να φυτευτεί σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ευαίσθητο στην αλμύρα της θάλασσας. Επίσης είναι σχετικά ευαίσθητο στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και στις χαμηλές θερμοκρασίες γι αυτοκαι πολλές φορές τα φύλλα του παίρνουν ένα κόκκινο-καφέ χρώμα στον έντονο κρύο και παγετό. Το πυξάρι έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που πρέπει να το ποτίζουμε κάθε δυο μέρες.

Περισσότερες πληροφορίες:
 

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30 ΚΑΙ 18:00-20:00

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα