Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Κλάδεμα καρποφόρων φυλλοβόλων δέντρων

kladema karpoforonΤο κλάδεμα των φυλλοβόλων καρποφόρων δένδρων γίνεται κατά την χειμερινή περίοδο (στο λήθαργο των φυτών), από το Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο και οπωσδήποτε πριν αρχίσει η διόγκωση των οφθαλμών και η έναρξη της νέας βλάστησης. Επειδή με το κλάδεμα μπορεί να επιταχυνθεί η έκπτυξη των οφθαλμών, καλό είναι σε παγετόπληκτες περιοχές να κλαδεύουμε αργότερα προς το τέλος της περιόδου του ληθάργου (τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου). Για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών στα δένδρα μας θα πρέπει να κλαδεύουμε με καλό ξηρό καιρό και ποτέ σε βροχερές ημέρες ή με πάγο. Με το κλάδεμα των δέντρων επιδιώκουμε δύο πράγματα: α) την διατήρηση του καλού σχήματος του δένδρου και β) την ισορροπία μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας. Το δεύτερο το επιτυγχάνουμε καλύτερα αν προηγουμένως έχουμε εξοικειωθεί με την αναγνώριση των καρποφόρων οργάνων (οφθαλμών, βλαστών) που διαφέρουν ανάλογα με το είδος του δένδρου.
Αν αφήσουμε τα δένδρα μας ακλάδευτα, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να αποκτήσουν πολύ μεγάλο μέγεθος. Τα κλαδιά που θα αναπτυχθούν εσωτερικά, θα μπλεχθούν μεταξύ τους και δεν θα αφήνουν τον αέρα και τον ήλιο να διεισδύει στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Θα δημιουργηθούν πολλoί λαίμαργοι βλαστοί οι οποίοι θα μειώνουν την καρποφορία και θα μπλέκουν ακόμη περισσότερο με τους υπόλοιπους βλαστούς. Ετσι οι καρποί θα παραμένουν μικροί σε μέγεθος και θα είναι μέτριας ποιότητας. Αρκετοί από αυτούς θα σχηματίζονται σε πολύ υψηλές θέσεις πάνω στο δένδρο και θα είναι πολύ δύσκολο να τους φτάσουμε κατά την συλλογή και επιπλέον το δέντρο μπορεί θα σταματήσει να παράγει καρπούς κάθε χρόνο. Η νέα βλάστηση θα μειώνεται και η καρποφορία σταδιακά θα απομακρύνεται από το κέντρο του δέντρου και θα αναπτύσσεται μόνο στις άκρες των κλαδιών και γενικά το εσωτερικό της κόμης των δέντρων θα απογυμνώνεται και θα αποκτά όλο και περισσότερο νεκρό ξύλο (πολλά ξερά κλαδιά).
Οταν κλαδευουμε ένα καρποφόρο δέντρο στην αρχή πρέπει να αφαιρεθούν από τη βάση τους όσοι βλαστοί είναι ξεροί ή έχουν σημάδια ασθενειών και προσβολών από εχθρούς. Στη συνέχεια αφαιρούνται οι βλαστοί που μπλέκονται πολύ και εκείνοι που έχουν κατεύθυνση προς το εσωτερικό της κόμης των δένδρων, καθώς και οι λαίμαργοι βλαστοί. Βασικός στόχος είναι να διατηρήσουμε ένα σχήμα κυπέλλου στο δέντρο για να αυξήσουμε τον αερισμό αλλά και τη ποσότητα του ηλιακού φωτός που περνάει μέσα στην κόμη του. Επίσης το πόσο αυστηρό θα είναι το κλάδεμα που θα κάνουμε, θα εξαρτηθεί από τη ζωηρότητα των δέντρων που έχουμε. Δηλαδή, δέντρα που βλέπουμε κάθε χρόνο να παράγουν πολύ βλάστηση κλαδεύονται πιο ελαφριά απ’ ότι εκείνα που φαίνονται ασθενικά με μικρή βλάστηση.
Περισσότερες πληροφορίες για το κλάδεμα μερικών πολύ γνωστών δέντρων αναφέρονται παρακάτω.
ΒΕΡΥΚΟΚΚΙΑ: Εκτος από το βασικό κλάδεμα γίνεται επί πλέον η απομάκρυνση κλαδιών που έχουν καρποφορήσει, για να ευνοηθεί ο σχηματισμός νέων. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται να συνδυάσουμε το αραίωμα των κλαδιών που είναι αδύνατα με το κόψιμο των μακριών κλάδων στο 1/2 του μήκους τους ή μέχρι στο ύψος ενός γερού πλάγιου βλαστού. Κάθε δέυτερο χρόνο πρέπει να γίνεται πιο αυστηρό κλάδεμα.
ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ: Σε σύγκριση με άλλα δένδρα το κλάδεμα της πρέπει να είναι αυστηρό, και να απομακρύνουμε το 50% και πλέον των βλαστών του παρελθόντος έτους. Επιλέγουμε για την επόμενη παραγωγή μικρούς βλαστούς με απόσταση μεταξύ τους 15-20 εκατοστά και με έκθεση στο φώς. Επίσης αφαιρούμε τους βλαστούς που καρποφόρησαν από τη βάση τους ή τους κλαδέυουμε στο 1/3 του μήκους τους.
ΜΗΛΙΑ: Οι περσινοί ετήσιοι βλαστοί που δεν χρειάζονται, απομακρύνονται από τη βάση τους. Επιπλέον, σκοπός μας είναι να ανανεώσουμε τα καρποφόρα οργάνα κατά 20-30%. Οι βλαστοί που έχουν ψηλώσει υπερβολικά κόβονται στη μέση, καθως επίσης και αυτοί που κρέμονται προς το έδαφος.
ΑΧΛΑΔΙΑ: Οι βλαστοί του παρελθόντος έτους δεν κλαδέυονται, αλλά πρέπει να αφαιρούνται. Το κύριο καρποφόρο όργανο είναι οι αιχμές που είναι πάνω μεγάλα κλαδιά. Ωστόσο και τα λεπτοκλάδια που βρίσκονται στο κέντρο της κόμης συμβάλλουν σημαντικά στην επόμενη παραγωγή, για αυτό θα πρέπει να επιδιώκεται η διατήρηση μεγάλου μέρους τους.
ΡΟΔΙΑ: Αφαιρούνται κάθε χρόνο οι παραφυάδες που βγαίνουν από την βάση του κορμού, καθώς και τα κλαδιά που κρέμονται προς τα κάτω. Αραιώνουμε τους μεσέους βλαστούς κατα 50% και κλαδεύουμε τους πολύ ψηλούς στη μέση.

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30 ΚΑΙ 18:00-20:00

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα