Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Πληροφορίες φύτευσης καρποφόρων-οπωροφόρων και καλλωπιστικών δέντρων.

 ΦΥΤΕΥΣΗ ΔΕΝΤΡΩΝΠαρακάτω παραθέτουμε μερικές βασικές οδηγίες για τον τρόπο φύτευσης καρποφόρων και καλλωπιστικών φυλλοβόλων δέντρων στούς κήπους ή στους αγρούς.  
Εποχή φύτευσης :
Τα καρποφόρα-οπωροφόρα και καλλωπιστικά δέντρα φυτεύονται από την ώρα που θα ρίξουν τα φύλλα τους μέχρι λίγο πριν το φούσκωμα των οφθαλμών, δηλαδή από το τέλος Νοεμβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Είναι η καλύτερη περίοδος με τις λιγότερες απώλιες και τις μικρότερες απαιτήσεις των δέντρων σε νερό. Αποφέυγεται όμως η φύτευση φυτών σε μέρες που έχει παγετό ή πολύ δυνατούς αέρηδες.
Προετοιμασία εδάφους- Ανοιγμα λάκκων :
Η προετοιμασία του εδάφους όπου φυτεύονται τα δενδρα μας μας γίνεται είτε με βαθύ όργωμα ολόκληρης της επιφάνειας, η πιο απλά με καλό σκάψιμο στις θέσεις φύτευσεις. Το έφαδος θα πρέπει να είναι στο ρώγο του πρωτού γίνει η φύτευση. Στο καλλιεργούμενο έδαφος ανοίγονται οι λάκκοι που θα φυτευτούν τα δέντρα. Οι λάκκοι θα πρέπει να έχουν διαστάσεις ανάλογα με τα δέντρα που θα φυτέψουμε. Στα γυμνόριζα δέντρα, το βάθος του λάκκου πρέπει να είναι 30–50 cm και το πλάτος 40 cm. Στα καλλωπιστικά και τα καρποφόρα δέντρα που είναι σε γλάστρα ο λάκκος φύτευσης πρέπει να έχει διάμετρο και βάθος 20-30 cm μεγαλύτερος της γλάστρας. Οι λάκκοι ανόιγονται με κασμά, τσάπα και ένα πατόφτιαρο για να βγάζουμε το χώμα. Το χώμα του λάκου πρέπει να καθαριστεί αμέσως από πέτρες, χόρτα και ξένα υλικά.
Αποστάσεις φύτευσης :
Οι αποστάσεις φύτευσης είναι διαφορετικές ανάλογα με το είδος και το τελικό μέγεθος του δέντρου που θα φυτεύσουμε. Μικρές αποστάσεις φύτευσης 2-3 m  αφήνουμε σε ημινάνα δενδρα (ροδιές, λάιμ, κούμ-κουάτ, καλλωπιστικά δεντρίλια), μέτριες 4-6 m σε κανονικά δέντρα (βανίλια, βερικοκιά, αχλαδιά, μουριά, σφένδαμος, κλπ) και μεγάλες αποστάσεις 8-10 m σε δέντρα με πολύ μεγάλο τελικό μέγεθος (καρυδιές, φλαμουριές, πλατάνια, κλπ).
Τρόπος φύτευσης γυμνόριζων :
Για να έχουν επιτυχία οι φυτεύσεις μας πρέπει τα δέντρα να φυτευτούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά το άνοιγμα των λάκκων. Τα γυμνόριζα φυτά όσο μένουν αφύτευτα, τόσο χάνουν την ικανότητα να ριζοβολήσουν. Οι ρίζες των γυμνόριζωμ φυτών δεν πρέπει να μένουν εκτεθημένες στον ήλιο και τον αέρα, γιατί ξεραίνονται και αχρηστεύονται. Για να τις διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση πρέπει απλά να τις τυλίξουμεε με μια βρεγμένη λινάτσα ή πετσέτα και να καταβρέχονται συχνά ή να τοποθετήσουμε τα γυμνόριζα σε ένα πανέρι-κουβά και να τα σκεπάσουμε με αμμό ή με μια βρεγμένη λινάτσα. Πριν τοποθετήσουμε το δενδρύλλιο στο έδαφος ψαλιδίζουμε και κλαδεύουμε ελαφρά τις ρίζες του.
Πιάνουμε το δέντρο λίγο πιο πάνω από το εμβόλιο και το τοποθετούμε όρθιο μέσα στο λάκκο, με τέτοιο τρόπο ώστε οι ρίζες να αγγίζουν τον πάτο του λάκκου, χωρίς να πιέζονται. Με το άλλο χέρι απλώνουμε και δίνουμε στις ρίζες τη φυσική τους θέση. Ανακατέυουμε το χώμα του λάκκου με χωμεμένη κοπριά ή οργανική κομπόστα ή οργανικό λίπασμα. Υπολογίζουμε το ύψος της φύτευσης περίπου 4-5 cm κάτω από το εμβόλιο. Δεν σκεπάζουμε το εμβόλιο με χώμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μίγμα χώματος που φτιάξαμε στο λάκκο. Πιέζουμε γύρω από το φυτό το χώμα με τις παλάμες μας ώστε να έρθει σε επαφή το χώμα με τις ρίζες του δένδρου. Έπειτα συμπληρώνουμε κι άλλο χώμα μέχρι να φτάσει 2-3 cm κοντά στο εμβόλιο, αλλά να μη σκεπαστεί και το πιέζουμε καλά. Το τελευταίο πάτημα γίνεται ελαφριά με τα πόδια. Τοποθετούμε δίπλα στο κορμό του δέντρου από την μεριά του βοριά ένα πάσσαλο στήριξης (συνήθως ξύλινο) και δένουμε το δέντρο με τον πάσσαλο. Σκαλίζουμε ελαφρά με το σκαλιστήρι γύρω από το φυτό και διαμορφώνουμε ένα λάκκο διαμέτρου 50-70 cm για να συγκρατήτε το νερό του ποτίσματος. Κατόπιν ποτίζουμε καλά το δέντρο.
Φύτευση δέντρων με μπάλα χώματος :
Για τα καρποφόρα και τα καλλωπιστικά φυλλοβόλα δέντρα που είναι φυτεμένα σε γλάστρες ακολουθείτε περίπου η ιδιά διαδικασία. Μετά το άνοιγμα των λάκκων ανακατέυουμε το χώμα του λάκου με χωνεμέμη κοπριά ή οργανική κομπόστα. Σηκώνουμε το δέντρο και κτημάμε ελαφριά τη γλαστρα για να ξεκολήσει από την μπάλα χώματος. Με ένα αιχμηρό αντικείμενο ξήνουμε την μπάλα χώματος για να ελευθερώσουμε τις ρίζες του φυτού. Προσοχή, δέν πρέπει να σπάσει η μπάλα του φυτού. Τοποθετούμε το δέντρο μέσα στο λάκκο προσέχοντας να είναι ίσιος ο κορμός και προσθέτουμε σιγά-σιγά το μίγμα χώματος που φτιάξαμε γύρω απο την μπάλα του φυτού. Πιέζουμε γύρω από το φυτό το χώμα με τις παλάμες μας ώστε να έρθει σε επαφή το χώμα με την μπάλα του δένδρου. Επειτα συμπληρώνουμε κι άλλο χώμα μέχρι την επιφάνεια της μπάλας και να φτάσει κοντά στο εμβόλιο, αλλά να μην σκεπαστεί και το πιέζουμε καλά. Το τελευταίο πάτημα γίνεται ελαφριά με τα πόδια αφου έχουμε γεμίσει όλο το λάκκο με χώμα. Τοποθετούμε δίπλα στο κορμό του δέντρου, έξω από την μπάλα και από την μεριά του βοριά ένα χονδρό πάσσαλο στήριξης (συνήθως ξύλινο). Δένουμε το δέντρο με τον πάσσαλο καλά σε δύο-τρία σημεία με σχοινί (όχι σύρμα). Σκαλίζουμε ελαφρά με σκαλιστήρι ή τσάπα γύρω από το δένδρο και διαμορφώνουμε ένα μεγάλο λάκκο διαμέτρου 60-70 cm για να συγκρατήται το
νερό του ποτίσματος. Κατόπιν ποτίζουμε καλά το δέντρο. Επαναλάμβάνουμε το πότισμα μετά απο δύο μέρες. Το πρώτο διαστημά πρέπει να ποτίζουμε περίπου 2 φορες την εβδομάδα. Ρίχνουμε λίπασμα κοκκώδες ή οργανικό ένα μήνα περίπου μετά την φύτευση.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα