Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Συντήρηση γκαζόν το Χειμώνα

 SINTIRISI GAZON1Παρόλο που στη χώρα μας η καλοκαιρία και η ζέστη κρατάει μέχρι και τους τελευταίους μήνες του Φθινοπώρου, ο Χειμώνας όμως μπορεί να έρθει γρήγορα και απότομα. Ετσι καθώς η θερμοκρασίες πέφτουν, θα πρέπει να προετοιμάσουμε το γκαζόν μας, όχι μόνο, για τις δύσκολες χειμωνιάτικες συνθήκες ώστε να επιβιώσει όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά και να είναι εύρωστο, υγειές και δυνατό την ερχόμενη Άνοιξη. Ποιές είναι όμως οι βασικές και χρήσιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
1) Σκουπίζουμε τα πεσμένα φύλλα.
Μαζέυουμε με μία τσουγκράνα φύλλα, κλαδάκια και πευκοβελόνες από τα γύρω δέντρα που καλύπτουν την επιφάνεια του χλοοτάπητα. Επαναλαμβάνουμε τακτικά τη εργασία αυτή και διατηρούμε το γκαζόν καθαρό, καθώς τα φύλλα που συσσωρεύονται και εγκαταλείπονται για πολύ καιρό επάνω του συμπιέζονται από τη χειμωνιάτικη υγρασία και μπορούν να δημιουργησούν ένα παχύ και συμπαγές στρώμα που κάνει το γκαζόν σας να ασφυκτιά και να μην φωτοσυνθέτει.
2) Κουρέυουμε το γκαζόν και το Χειμώνα.
Ο χλοοτάπητας χρειάζεται κούρεμα και τον Χειμώνα, αλλά σε πιο αραιά διαστήματα. Κουρέυουμε κάθε 20 μέρες περίπου ακόμα και έαν δεν έχει μεγαλώσει πολύ σε πιο ψηλό ύψος διότι το γκαζόν δεν αναβλαστάνει γρήγορα όπως το Καλοκαίρι.
3) Αφαιρούμε τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια.
Τους χειμωνιάτικους μήνες πολλές φορές το γκαζόν εξασθενεί και αραιώνει σημαντικά. Ετσι δίνεται η δυνατότητα να φυτρώσουν πολλά αγριόχορτα και μονοετή ή πολυετή ζιζάνια, τα οποία αφαιρούν πολλά θρεπτικά στοιχεία από το χώμα. Τα ζιζάνια αυτά ανταγωνίζονται το γκαζόν, μεγαλώνουν πιο γρήγορα και δημιουργούν έτσι άσχημη εμφάνιση στο χλοοτάπητα. Γι αυτό πρέπει να αφαιρούνται συστηματικά ξεριζώνοντας τα μαζί με τη ρίζα τους.  
4) Ρίχνουμε λίπασμα. Η απαραίτητη τροφή για το γκαζόν.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το γκαζόν ταλαιπωρήτε αρκετά. Η συνεχής χρήση, το πάτημα και οι υψηλές θερμοκρασίες το κάνουν να χάσει αρκετά από τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για να δείχνει και να είναι δυνατό, εύρωστο και υγιές. Γι αυτό το χειμώνα, ο χλοοτάπητας, έχει ανάγκη να αναπληρώσει τα χαμένα θρεπτικά στοιχεία και συνχρώνος να αποθηκεύσει «τροφή» για τους μήνες που έρχονται. Με τη σωστή και έγκαιρη λίπανση δίνουμε στο γκαζόν μας την τροφή που χρειάζεται για να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του Χειμώνα και να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Θα χρειαστει να ρίξουμε τουλάχιστον 2 φορές κάποιο σύνθετο κοκκώδες  λίπασμα, μία τον Νοέμβριο και μία προς το τέλος του Χειμώνα σε αναλογία 4 κιλά λιπάσματος ανά 100 τετ. μετ. γκαζόν. Το λίπασμα το ρίχνουμε πάντοτε μετά από κούρεμα.  
5)Εξαερισμός. Απαραιτητη εργασία πριν την Ανοιξη.
Εξίσου σημαντικός και αναγκαίος όσο η λίπανση είναι και ο σωστός εξαερισμός του χλοοτάπητα, ο οποίος πρέπει να γίνεται προς το τέλος του Χειμώνα (αρχές Μαρτίου) πριν την Ανοιξιάτικη λίπανση. Σε χλοοτάπητες παλιούς, με έντονη χρήση και καταπόνηση, το έδαφος γίνεται με τον καιρό συμπαγές και εμποδίζει το οξυγόνο, την υγρασία, αλλά και τη λίπανση να φτάσει και να απορροφηθεί από το ριζικό σύστημα του φυτού. Με τον εξαερισμό, ο οποίος γίνεται με ειδικά μηχαμήματα ή απλά με μία πιρούνα σκαψίματος ή τσουγκράνα, ουσιαστικά ανοίγουμε τρύπες στο έδαφος διευκολύνοντας τον αέρα και το νερό να εισχωρήσει μέχρι τις ρίζες. Συνχρώνος αφαιρούμε και όλα τα ξερά υπολείματα και ξερά φύλλα του γκαζόν που έχουν δημιουργηθεί στην διάρκεια του χρόνου. Ο εξαερισμός επίσης δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες αν θέλουμε να προσθέσουμε σπόρο όπου υπάρχουν κενά σημεία, ώστε να έχουμε την Άνοιξη ένα πιο πυκνό και υγιή χλοοτάπητα. Μετά τον αερισμό κάνουμε την πρώτη Ανοιξιάτικη λίπανση με αζωτούχο λίπασμα.  
6) Προστατεύουμε το ποτιστικό μας σύστημα από τον παγετό.
Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το σύστημα αυτόματου ποτίσματος για την υγιή ανάπτυξη του χλοοτάπητα. Επιπλέον σίγουρα έχουμε ξοδέψει αρκετό χρόνο, κόπο και χρήμα για τη σωστή σχεδίαση και τοποθέτησή του. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι προγραμματιστές μπαταρίας είναι ευαίσθητοι στον παγετό και το χιόνι, γι αυτό είναι καλύτερα να αφαιρούνται οι κεφαλές τους κατά τη διάρκεια τέτοιων καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να αποφύγουμε το πάγωμα που μπορεί να τους καταστρέψει. Αλλός τρόπος προστασίας είναι να τους σκεπάζουμε με κάποιο ύφασμα τις πολύ κρύες νύχτες. Επίσης πρέπει να ελέγχουμε τακτικά το αρδευτικό σύστημα όταν ο καιρός το επιτρέπει, καθαρίζοντας τα μπεκ από τυχόν φύλλα, χώμα, σκουπίδια ή πάγο.
Ολα τα παραπάνω θα μας βοηθήσουν ώστε ο χλοοτάπητας να παραμένει πράσινος, υγειής και εύρωστος όλο το χειμώνα και να είναι έτοιμος για την επώμενη ανοιξιάτικη περίοδο.

Περισσότερες πληροφορίες:


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-16:00

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα