Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

ΒΟΡΔΙΓΑΛΕΙΟΣ ΠΟΛΤΟΣ - Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

 BORDIGALIOS POLTOSΟ βορδιγάλειος πολτός (ή αλλιώς γαλαζόπετρα με ασβέστη), είναι ένα χαλκούχο φάρμακο, που χρησιμοποιείτε κυρίως τον χειμώνα προληπτικά, για να εμποδίσουμε την προσβολή των φυτών από διάφορους μύκητες, αλλά και θεραπευτικά για να καταπολεμήσουμε διάφορες ασθένειες, που οφείλονται σε αυτούς, ή σε βακτηρίδια. Δεν έχει διασυστηματική δράση που σημαίνει ότι με ένα καλό πλύσιμο μετά την συγκομιδή των προιόντων μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς κανένα φόβο και είναι από τα ελάχιστα μυκητοκτόνα με αυτή την ιδιοτητα. Χρησιμοποιείται και στην βιολογική γεωργία με συγκεκριμένη δοσολογία γιατί υπερβάση της δοσολογίας αυτής σκοτώνει τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδαφούς και μειώνει την χουμοποιήση της οργανικής ουσίας. Ειναι πολύ αποτελεσματικός για καταπολέμηση μυκήτων με διαφυλλικούς ψεκασμούς και χρησιμοποιείται επίσης σε μικρά σπορόφυτα λαχανικών.
Ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείτε συνήθως με δύο τρόπους:
α) Με ψεκασμούς καλύψεως των φύλλων και κλαδιών (βορδιγάλειος πολτός σε υγρή μορφή).
β) Με επάλειψη μεγάλων τομών κλαδέματος και πληγών ή και του κορμού του δέντρου προληπτικά (βορδιγάλειος πολτός σε μορφή πάστας).
Παρακάτω αναφέρεται η χρήση του σε κάποιες βασικές καλλιέργειες.
1) Αμπέλι. Στο αμπέλι η χρήση του βορδιγάλειου στοχεύει στην καταπολέμηση του περονόσπορου (Plasmopara viticola), της ανθράκωσης αλλά και για την προστασία των πρέμνων από την ίσκα και άλλες ασθένειες του ξύλου. Στους ανοιξιάτικους ψεκασμούς κατά του περονόσπορου η χρήση του θα πρέπει να ξεκινήσει αφού οι νέοι βλαστοί αποκτήσουν μήκος τουλάχιστον 10 cm διότι ο χαλκός επιβραδύνει την βλαστική ανάπτυξη. Εάν πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα κατά του περονόσπορου πιο νωρίς, τότε συνιστάται να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο κατάλληλο μή χαλκούχο σκεύασμα με έγκριση για το αμπέλι (πχ Antracol-Combi). Η προσθήκη προσκολλητικού ή άλλης διαβρεκτικής ουσίας στο μίγμα αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού. Συνιστώνται να γίνονται 4 επεμβάσεις. Η πρώτη μόλις οι βλαστοί ακοκτήσουν μήκος 10 cm, η δεύτερη επανάληψη μετά από 10 ημέρες, η επόμενη λίγο πριν την άνθηση και η τελευταία αμέσως μετά την γονιμοποίηση. Εφόσον χρειαστεί και άλλη επέμβαση κατά του περονόσπορου ή άλλης ασθένειας στο αμπέλι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άλλο μη χαλκούχο σκεύασμα.
Για την προστασία των πρέμνων από την ίσκα αλλά και άλλες ασθένειες του ξύλου συνιστάται ο ψεκασμός των φυτών να γίνεται αμέσως μετά το χειμερινό κλάδεμα όταν το αμπέλι είναι ακόμα σε λήθαργο. Κατά την επέμβαση αυτή θα πρέπει να έχουμε καλή κάλυψη όλου του ξύλου και ιδιαίτερα των τομών του κλαδέματος με βορδιγάλειο πολτό. Επίσης ψεκασμό με βορδιγάλειο συνιστάται και μετά από χαλαζόπτωση για την απολύμανση και προστασία των πληγών που θα δημιουργηθούν.
2) Πατάτα. Στην πατάτα χρησιμοποιούμε τον βορδιγάλειο πολτό για την προστασία των φυτών από τον περονόσπορο (Phytophthora infestans). Οι ψεκασμοί αρχίζουν αφού τα φυτά αποκτήσουν ύψος 15-20 cm και επαναλαμβάνονται ανά 10-15 περίπου ημέρες. Συνίσταται μέχρι 4 επεμβάσεις ανά καλλιεργητική περίοδο για να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.
3) Ροδακινιά, Βερυκοκιά, Αμυγδαλιά. Στην ροδακινιά, βερυκοκιά και την αμυγδαλιά, με βορδιγάλειο πολτό ψεκάζουμε, για την καταπολέμηση του κορύνεου, του εξώασκου και της φαιάς σήψης, δύο φορές σε διάστημα 20 ημερών κατά την περίοδο του χειμώνα και πριν την έναρξη της διόγκωσης των οφθαλμών.
4) Μηλιά και Αχλαδιά. Για την καταπολέμηση του βακτηριακού καψίματος σε μηλιές και αχλαδιές συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό αμέσως μετά την πτώση των φύλλων, επανάληψη μετά από 15-20 μέρες και τρίτος ψεκασμός στο στάδιο της πράσινης κορυφής επιλεχτικά μόνο στα μολυσμένα δέντρα. Επίσης έχει πολύ καλά αποτελέσματα κατά του φουσικλάδιου.
5)Ελιά. Στην ελιά έχει βρεθεί πως η χρήση του βορδιγάλειου πολτού και γενικά των χαλκούχων σκευασμάτων είναι πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου, γλιοσπόριου και της καρκίνωσης. Συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό στις αρχές του Φθινοπώρου πριν την έναρξη των βροχών (την χρονιά που δεν έχουμε παραγωγή) και ένας δεύτερος μετά το κλάδεμα στο τέλος του Χειμώνα με αρχές της Ανοιξης.
6) Εσπεριδοειδή (Λεμονιά, Πορτοκαλία, κλπ). Στα ξυνά ο βοργιγάλειος προστατεύει τα φυτά από την κορυφοξύρα (Phoma tracheiphila) και από τις προσβολες των κλαδίσκων και καρπών από το μύκητα Pseudomonas syningae. Συστήνονται 2 ψεκασμοί, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Εάν τα δέντρα μας έχουν καρπούς τότε η συγκομιδή γίνεται 7-10 μέρες μετά από κάθε ψεκασμό.
7) Τομάτα, Πιπεριά. Προστατεύει και καταπολεμά τον περονόσπορο, σεπτωρίαση, ανθράκωση και βακτηριακή κηλίδωση.
8) Καλλωπιστικά φυτά. Ο βορδιγάλειος πολτός και γενικά τα χαλκούχα σκευάσματα χρησιμοποιούνται κάθε χειμώνα σε πολλά καλλωπιστικά φυτά, φυλλοβόλα ή αειθαλή για την προστασία απο περονοσπορο, σεπτωρίαση και φυτόφθορα. Οι ψεκασμοί μπορούν να γίνουν προληπτικά ή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Σε γεωπονικά καταστήματα διατίθονται σκευάσματα βορδιγάλειου πολτού σε διάφορες συσκευασίες τα οποία τα διαλύουμε σε νερό και είναι έτοιμα για χρήση καθώς επίσης και άλλα χαλκούχα σκευάσματα. Προσοχή όμως γιατί σε συνδιάζεται με άλλα φυτοφάρμακα και δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τις συνιστώμενες δόσεις.

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα