Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΣΤΑ ΞΥΝΟΔΕΝΤΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ

 FRONTIDA XINON1Κάθε χειμώνα τα ξυνά (λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά, κλπ) που είναι φυτεμένα στο κήπο μας ταλαιπωρούνται από το κρύο και τους ανεπιθύμητους παγετούς που δημιουργούνται με την πτώση της θερμοκρασίας. Γι αυτό το λόγο μετά από παγετούς θα πρέπει να γίνονται ορισμένες εργασίες (φροντίδες) που θα βοηθήσουν τα δέντρα μας να ξαναβρούν την ισοροπία τους και να συνεχίσουν φυσιολογικά την ανάπτυξη τους.
Μετά από ένα παγετό πρέπει να γίνονται δύο ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα για να βοηθηθούν τα δένδρα προκειμένου να ξεπεράσουν το στρες των χαμηλών θερμοκρασιών. Οι ψεκασμοί γίνονται τις ζεστές ώρες της ημέρας μόλις ανέβει η θερμοκρασία πάλι πάνω απο 2 οC και σε διάστημα 15-20 ημερών μεταξύ τους. Στα τμήματα του δένδρου (κλαδιά, βραχίωνες) όπου υπάρχουν σκασίματα του φλοιού πρέπει να θεραπεύονται με ειδικά μυκητοκτόνα και να καλύπτονται με κόλλα-πάστα εμβολιασμού για να αποφθεχθεί η είσοδος
παθογόνων και εχθρών. Επίσης, πρέπει να γίνεται σωστή λίπανση μετά την πάροδο 10-15 ημερών για να δημιουργηθεί νέα και ζωηρότερη βλάστηση.
Μετά το τέλος των παγετών και πριν προχωρήσουμε στο κλάδεμα των δένδρων, αφήνουμε αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να εμφανιστεί η πραγματική ζημία, με ορατά συμπτωμάτα (ξηράνσεις, σχισίματα) στους νέους βλαστούς, στα κλαδιά, στους βραχιώνες και στο κορμό του δένδρου. Μετά από την πάροδο επαρκούς χρονικού διαστήματος και όταν εμφανιστεί η πραγματική ζημιά που υπέστη το δένδρο, τότε μπορεί να γίνει κλάδεμα με σκοπό το κόψιμο των ξερών-νεκρών κλαδιών του δέντρου με τέτοιο τρόπο ώστε στη κόμη του δέντρου να παραμείνουν μόνο τα ζωντανά τμήματά της.
Μετά το κλάδεμα και μόλις ανέβουν οι θερμοκρασίες παρατηρείται έντονη βλάστηση κοιμώμενων οφθαλμών με αποτέλεσμα το σχηματισμό νέας βλαστικής κόμης. Ανάλογα με την έκταση της ζημιάς και επομένως το μέγεθος του κλαδέματος των δέντρων μετά τον παγέτο, αυτοί οι νέοι βλαστοί χρησιμοποιούνται είτε για τον επανασχηματισμό-διαμόρφωση της κόμης του δένδρου είτε απλά για την αποκατάσταση των καρποφόρων βλαστών. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μεγάλης ζημιάς από παγετό σε δένδρα εσπεριδοειδών, όπου πρέπει να γίνει αυστηρό κλάδεμα και δεδομένου ότι όλες οι ποικιλίες είναι εμβολιασμένες πάνω σε υποκείμενα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε το κλάδεμα και οι τομές να γίνουν πάνω από το σημείου του εμβολιασμού. Αυτό θα βοηθήσει και ειδικά μετά από λίπανση, στην γρήγορη αναβλάστηση και στον επανασχηματισμό της κόμης του δένδρου και επομένως στην σχετικά γρήγορη αποκατάσταση της παραγωγικότητάς του.
Σε περίπτωση όμως που η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και το κλάδεμα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά κάτω από την περιοχή εμβολιασμού, τότε απαιτείται ο επανεμβολιασμός του υποκειμένου και συνεπώς απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την διαμόρφωση της κόμης των δένδρων που έχουν επανεμβολιαστεί, σε σχέση με τα δέντρα που δεν απαιτούν επανεμβολιασμό.
Η λίπανση των δέντρων την επόμενη καλλιεργητική περίοδο πρέπει να περιέχει αρκετές μονάδες αζώτου και αρκετή οργανική ουσία που θα βοηθήσει γρήγορα την ενεργοποίηση του ταλαιπωρημένου ριζικού συστήματος. Την χρονιά μετά από παγετό συνίσταται αύξηση της ποσότητας του λιπάσματος κατά 20-30% και εφαρμογή χηλικού σιδήρου και άλλων ιχνοστοιχείων τουλάχιστον τρείς φορες.
Τα εσπεριδοειδή και ειδικά οι λεμονιές μετά από παγετό εξαντλούνται αρκετά και είναι πιο ευάισθητα σε ασθένιες και προσβολές εχθρών. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να είναι πιο συστηματικοί και ίσως χρειαστεί και μία εφαρμογή την περίοδο της άνθησης με ορμόνης καρπόδεσης. Δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε εάν έχουμε μικρή ή καθόλου παραγωγή. Είναι πρωτιμότερο την χρονιά μετά από παγετό να δημιουργηθεί πρώτα η σωστή κόμη και μετά να ξαναμπεί το δέντρο σε παραγωγή.

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα