Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Σαλιγκάρια - Πληροφορίες και βιολογική καταπολέμηση

SALIGARIA PROSTASIAΤα σαλιγκάρια είναι μαλάκια καλυμένα απο κέλυφος, με μακρόστενο σώμα και κεφάλι που φέρει δύο χαρακτηριστικές κεραίες. Μετακινούνται πολύ αργά, αφήνοντας πίσω τους χαρακτηριστικά ίχνη απο τη βλέννα που παράγουν, ενώ δραστηροποιούνται πιο πολύ κατα τη διάρκεια της νύχτας.
Είναι ερμαφρόδιτα ζώα που γεννούν από 30 μέχρι 100 αυγά μέσα στο χώμα, κάτω απο πέτρες, κορμούς και μεγάλα φύλλα, τα οποία εκκολάπτονται σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Η πιο γόνιμη περίοδος για τα σαλιγκάρια είναι από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο και εμφανίζονται όταν υπάρχει υψηλή υγρασία ιδιαίτερα μετά απο βροχή. Όταν οι συνθήκες είναι ξηρές (Ανοιξη, Καλοκαίρι) παραμένουν το εσωτερικό του κελύφους και σφραγίζουν την είσοδο με τη βλέννα τους. Τότε βρίσκονται σε μία κατάσταση “νάρκης” και μπορούν να παραμείνουν έτσι για μήνες, μέχρι να δραστηροποιηθούν και πάλι μετά από βροχή.
Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για τα φυτά και τα λαχανικά μας. Συνήθως, δε λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση τους, αλλά αν αυξηθούν οι πληθυσμοί τους στον κήπο, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι σεβαστή. Μπορεί να δούμε να εξαφανίζονται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο τα φύλλα των φυτών και των λαχανικών μας, οι κορυφές τους ή όλοι οι τρυφεροί καρποί, γι αυτό συνιστάται να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Εκτός απο τη χημική καταπολέμιση υπάρχουν και αρκετοί φυσικοί τρόποι για να απομακρύνουμε και όχι να εξολοθρεύσουμε τα συμπαθητικά σαλιγκαράκια, αλλά να τα κρατήσουμε μακριά από τα φυτά μας. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι γενικά είναι χρήσιμα στο οικοσύστημα και γι αυτό θα πρέπει να αποσκοπούμε στον έλεγχο του πληθυσμού τους και στην προστασία των φυτών απο αυτά.
Μερικοί φυσικοί και βιολογικοί μέθοδοι απομάκρυνσης σαλιγκαριών αναφέρονται παρακάτω.
1.Συλλογή με το χέρι.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε μία βόλτα στον κήπο ή στο λαχανόκηπο, να συλλέξουμε και να απομακρύνουμε όσα σαλιγκάρια συναντήσουμε. Αυτό πρέπει να γίνεται ώρες και ημέρες που υπάρχει υγρασία αρκετή (συνήθως μετά από βροχή), όταν τα σαλιγκαρια θα έχουν βγεί προς αναζήτηση τροφής ή “συντρόφου”.
2.Κερνάμε τα σαλιγκάρια μπύρα.
Τα σαλιγκάρια τρελαίνονται για μπύρα και μπορούν να πιούν μέχρι θανάτου. Η παγίδα που θα φτιάξουμε είναι πολύ απλή και πολύ αποτελεσματική. Χρειαζόμαστε μόνο μερικά παλιά πλαστικά δοχεία φαγητού, στα οποία θα προσθέσουμε 3-5 cm μπύρα και θα τα θάψουμε στο χώμα, μακριά από τα φυτά, με τα χείλη του δοχείου να εξέχουν αρκετά από το χώμα. Η μυρωδιά της μπύρας τα ελκύει, πέφτουν μέσα στην παγίδα και γλιτώνουμε από αυτά.
Απομακρύνουμε τα εγκλωβισμένα σαλιγκάρια τακτικά και ανανεώνουμε τη μπύρα όταν έχει μειωθει σε ύψος 1-2 cm.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε παγίδα καλύπτει σχετικά μικρή ακτίνα (περίπου 2-3 m2), οπότε σε μεγάλους κήπους θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε αρκετές. Σε γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια μπορείται να βρείτε ειδικές παγίδες προσέλκισης σαλιγκαριών σε πράσινο χρώμα στις οποίες προσθέτουμε μπύρα.
3. Φυτεύουμε φυτά παγίδες.
Η φύτευση κάποιων φυτών όπως η άκανθος και άλλα κοντά σε λαχανόκηπο βοηθάει, ώστε τα σαλιγκάρια να προτιμήσουν αυτά, και να αφήσουν στην ησυχία τους τα λαχανικά. Ειδικά η άκανθος είναι το αγαπημένο τους φυτό.
4. Απωθητικά φυτά.
Φυτεύουμε μέντα, φασκόμηλο και αψιθιά σε διάφορα σημεία του κήπου και του μπαλκονιού. Τα αρωματικά αυτά φυτά, εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητές τους, αναδύουν μυρωδιά απωθητική για τα σαλιγκάρια, που τα κρατά μακριά απο το χώρο μας.
5. Απομάκρυνση με απωθητικά σκευάσματα.
Μπορούμε πλέον να προμηθευτούμε και να χρησιμοποιήσουμε βιολογικά απωθητικά σαλιγκαριών, σε μορφή κόκκων. Αυτά τα διασκορπίζουμε γύρω από τα φυτά που θέλουμε να προστατεύσουμε. Οδηγίες αναλυτικές αναφέρονται πάνω στις συσκευασίες.
6. Χρησιμοποίηση βιολογικού σαλιγκαροκτόνου.
Από τα γεωπονικά καταστήματα, μπορούμε να προμηθευτούμε βιολογικά σαλιγκαροκτόνα, χωρίς χημικές ουσίες για την εξολόθρευση σαλιγκαριών και γυμνοσαλιάγκων. Τα βιολογικά κοχλιοκτόνα, έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνουν χημικά υπολείματα στο έδαφος και η δράση τους είναι πολύ ικανοποιητική.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Περισσότερες πληροφορίες:


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30 ΚΑΙ 18:00-20:00

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα