Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Φυτοπρστασία γκαζόν-χλοοτάπητα. Προβλήματα και αντιμετώπιση.

 FYTOPRSTASIA GAZON1Όλα τα είδη γκαζόν (ψυχρόφυλλα και θερμόφυλλα) όπως κάθε καλλιέργεια απειλούνται από διάφορους εχθρούς, ασθένειες και ζιζάνια. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν, από μια μικρή αισθητική υποβάθμιση του χλοοτάπητα έως και την πλήρη καταστροφή του. Όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι τόσο προληπτικοί όσο και κατασταλτικοί. Είναι σαφές όμως ότι σε κάθε ζωντανό οργανισμό η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΚΑΖΟΝ
Ασθένειες είναι όλα τα προβλήματα που οφείλονται σε μύκητες, βακτήρια και ιούς. Στον χλοοτάπητα τα βασικότερα προβλήματα κυρίως στα ψυχρόφιλα είδη (φεστούκες, μίγματα) είναι μυκητολογικά. Οι μύκητες ευνοούνται από υψηλές θερμοκρασίες και ταυτόχρονη υψηλή σχετική υγρασία. Λόγω του μεσογειακού κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας και της ανάγκης του χλοοτάπητα για συχνά ποτίσματα από την Ανοιξη και μετά, συνυπάρχουν και οι δύο παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα ανά έτος.
Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης κατά των προσβολών από μύκητες είναι η εφαρμογή αραιότερων και βαθύτερων ποτισμάτων σε συνδυασμό με προκαθορισμένες εφαρμογές βιολογικών σκευασμάτων που λειτουργούν προστατευτικά. Φυσικά στην περίπτωση που έχουνε εξάπλωση μίας ασθένειας οφείλουμε να δράσουμε κατασταλτικά με χρήση κάποιου φυτοφαρμάκου (μυκητοκτόνου) πάντοτε όμως με την συνδρομή και την συμβουλή κάποιου υπεύθυνου γεωπόνου. Μετα την χρήση του μυκήτοκτόνου δεν πρέπει να ποτιστεί ο χλοοτάπητας για 12-24 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μύκητες και τα άλλα παθογόνα αναπτύσσουν ανθεκτικότητα με το χρόνο στα φυτοφάρμακα γι αυτό και πρέπει να αποφεύγεται η συνεχής χρήση του ίδιου φαρμάκου καθώς και η άσκοπη χρήση τους. Πολλές φορές το είδος του χλοοτάπητα παίζει καθοριστικό ρόλο στον βαθμό αντοχής στις μυκητολογικές προσβολές γι αυτό και η αρχική επιλογή του καταλληλότερου γκαζόν ή σπόρου είναι πολύ σημαντική.
Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και η συντήρησή του, αφού ένας εύρωστος χλοοτάπητας αντιστέκεται περισσότερο στα παθογόνα αλλά και ανακάμπτει γρηγορότερα μετά την καταπολέμηση των μυκήτων.
Oι μύκητες που προσβάλουν τον χλοοτάπητα πιο συχνά είναι: Το ελμινθοσπόριο, η ριζοκτόνια, η σκληρωτίνια, το πύθιουμ, η αλτερνάρια και η φυτόφθορα. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα των μυκήτων είναι οι στρογγυλες νεκρωτικές κηλίδες καφέ χρώματος και διαμέτρου 5-15 cm, που εμφανίζονται διάσπατρα μέσα στο χλοοτάπητα. Σε έντονες προσβολές οι κηλίδες αυτές ενώνονται και σχηματίζονται μεγάλα κομμάτια νεκρού χλοοτάπητα.
ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ
Σαν εχθροί γενικά περιγράφονται τα έντομα και τα ζωίφια που προσβάλουν τα φυτά. Στον χλοοτάπητα υπάρχουν διάφορα είδη εντόμων που δημιουργούν προβλήματα κύριως οι προνύμφες τους. Η προνύμφη ενός εντόμου κοινώς αποκαλείται και σκουλήκι και αυτό ενέχει κινδύνους παρεξήγησης και δυσκολίας αναγνώρισης των βλαβερων προνύμφων από τους μη ειδικούς. Τα απλά σκουλήκια του χώματος είναι όχι απλώς αβλαβή αλλά τις περισσότερες φορές και ωφέλιμα. Αντιθέτως οι κάμπιες είναι ιδιαίτερα ζημιογόνες για τον χλοοτάπητα αφού μπορούν να τον καταστρέψουν ολοσχερώς και μάλιστα πολύ γρήγορα. Κατα τη δράση τους τρώνε τα φύλλα του γκαζον χαμηλά στη βάση τους με αποτέλεσμα ο χλοοτάπητας να ξερένεται και να μην μπορεί να αναβλαστήσει.
Ακόμα και αν σε ένα κήπο υπάρχει ένας έμπειρος συντηρητής, λόγω της σφοδρότητας αλλά και της ταχύτητας μιάς εντομολογικής προσβολής πρέπει να υπάρχει συνεργασία και του ιδιοκτήτη για την έγκαιρη επισήμανσή της. Ύποπτα αρχικά σημάδια είναι η ύπαρξη πουλιών αλλά και εντόμων, κυρίως σφηκών, που εμμένουν σε συγκεκριμένα σημεία του χλοοτάπητα. Επίσης τις απογευματινές ώρες μπορεί να παρατηρήσουμε πολλές μικρές σκούρες πεταλούδες να πετάνε χαμηλά πάνω από το γκαζον μας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται μια προσεκτική διερεύνηση του χλοοτάπητα τις βραδινές ώρες για αναζήτηση κάποιας κάμπιας. Αν βρούμε κάμπιες πρέπει άμεσα να ενημερώσουμε τον συντηρητή αν υπάρχει ή να τις δείξουμε σε κάποιον γεωπόνο. Τα συμπτώματα από προσβολές εντόμων είναι μέγάλες μακρόστενες νεκρωτικές κηλίδες που εξαπλώνονται μέρα με τη μέρα. Η αντιμετώπιση μιας εντομολογικής προσβολής γίνεται με την χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων (εδάφους ή ψεκαστών) λαμβάνοντας πάντοτε όλα τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας. Οι προσβολές συνήθως εμφανίζονται αρχές καλοκαιριού και μπορούν να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του φθινόπωρου.
Υπάρχουν όμως αρκετές μέθοδοι προληπτικών εφαρμογών φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον που θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες προσβολών και την χρήση εντομοκτόνων. Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε πως όλα τα είδη χλοοτάπητα είναι ευπαθή στις εντομολογικές προσβολές αλλά η συχνότητα εμφάνισης τους είναι μεγαλύτερη στα ψυχρόφυλλα είδη (φεστούκες).
ΖΙΖΑΝΙΑ-ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ
Ζιζάνια ονομάζουμε κάθε φυτικό είδος που εμφανίζεται μέσα στο χλοοτάπητα και δεν ανήκει στα είδη που τον αποτελούν. Διακρίνονται σε ετήσια και πολυετή και σε αγρωστώδη (στενόφυλλα) και πλατύφυλλα. Συνήθως το πρόβλημα που δημιουργήται είναι καθαρά αισθητικό λόγω της ανομοιομορφίας που επιφέρουν μέσα στο γκαζόν. Αν εξαιρέσουμε την κοινή αγριάδα που μπορεί να κάνει μέγάλη ζημιά στο χλοοτάπητα, τα περισσότερα είδη ζιζανίων ειδικά τα ετήσια δεν μπορούν να καταστρέψουν τον γκαζόν μας, αλλά μόνο να τον εξασθενήσουν.
Ενας σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπισή τους είναι πριν ακόμα εγκατασταθεί ο χλοοτάπητας, να γίνει κατάλληλη επιλογή καθαρού χώματος και προσεκτική απολύμανση του εδάφους. Στη συνέχεια πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ένας ποιοτικός και εύρωστος χλοοτάπητας που είναι αφενός απαλαγμένος από ζιζάνια αφετέρου η πυκνότητα και η ευρωστία του θα ανταγωνιστούν την όποια πιθανότητα ανάπτυξής τους. Επίσης ένα σωστό πρόγραμμα συντήρησης από ειδικούς εμποδίζει την ανάπτυξη ζιζανίων τα οποία ευνοούνται από την ύπαρξη κενών σημείων που προκύπτουν σε κακοσυντηρημένους χλοοτάπητες. Για αυτό πρίν από κάθε κούρεμα καλό θα ήταν να γίνεται ένας έλενχος και να ξεριζώνονται τά όποια λίγα ζιζάνια εχουν εμφανιστεί.
Τέλος αν εμφανιστούν παρόλα αυτά ζιζάνια-αγριόχορτα και αν αυτά είναι πλατύφυλλα ετήσια ή πολυετή τότε αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται την Ανοιξη όταν ο καιρός είναι ζεστός για να μπορούν να δράσουν πιο γρήγορα τα ζιζανιοκτόνα. Στην περίπτωση στενόφυλλων ζιζανίων η αντιμετώπιση με ζιζανιοκτόνα είναι δύσκολη και θέλει τεράστια εξειδίκευση και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι συχνά και χαμηλά κουρέματα.

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-16:00

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα