Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Κλάδεμα, πότισμα, λίπανση λεμονιάς και άλλων ξυνών

kladema lemoniasΚλάδεμα λεμονιάς.
Οι λεμονιές κλαδεύονται από τέλος Φεβρουαρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Σε περιοχές με όψιμους παγετούς πολλές φορές κλαδέυουμε τη λεμονιά και τα άλλα ξυνά τον Απρίλιο. Καλό είναι να αποφεύγετε το υπερβολικό κλάδεμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών νέων κλάδων και μπορεί να αποβεί σε βάρος της επόμενης καρποφορίας. Γι αυτό περιοριζόμαστε σε κλάδεμα διαμόρφωσης ή μορφοποίησης και στην απομάκρυνση πρώτα των νεκρών και κατεστραμμένων βλαστών. Στο κλάδεμα διαμόρφωσης δίνετε στο φυτό σχήμα κυπελλοειδές, αφαιρώντας τους κλάδους που κατευθύνονται προς το εσωτερικό. Ετσι επιτυγχάνεται ο καλύτερος αερισμός και φωτισμός του δέντρου. Επίσης περιορίζετε το ύψος του δέντρου για να είναι πιο εύκολη η συγκομιδή των καρπών και οι άλλες εργασίες.
Αφαιρούμε όλα τα ξερά, σπασμένα ή προσβεβλημένα κλαδιά και επίσης όλους τους «λαίμαργους» βλαστούς, δηλαδή τα κλαδιά με γρήγορη, κατακόρυφη ανάπτυξη και μεγάλα φύλλα, γιατί στερούν από τα δέντρα θρεπτικά συστατικά και νερό. Κόβουμε επίσης και τους βλαστούς που κρέμονται προς τα κάτω για να σκαλίζουμε το χώμα του λάκου πιο εύκολα και για να μην σπάσουν από το βάρος της επόμενης καρποφορίας. Για το κλάδεμα χρησιμοποιούμε κλαδευτήρι για τα μικρά κλαδιά και πριόνι για τα μεγαλύτερα χοντρά κλαδιά. Επειδή οι μεγάλες τομές μπορεί να αποτελέσουν σημεία προσβολής από μύκητες στο δέντρο, πάντα τις φροντίζουμε με πάστα επούλωσης. Πριν από το κλάδεμα μαζεύουμε τους ώριμους καρπούς. Τα άρρωστα κλαδιά που αφαιρούμε καλό είναι να τα καταστρέφουμε καίγοντας τα.
Πότισμα ξυνών.
Η λεμονιά και γενικά τα ξυνά χρειάζονται αρκετό νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ποσότητα του απαιτούμενου νερού για κάθε δέντρο εξαρτάται από τη θερμοκρασία, τους ανέμους και την υγρασία της περιοχής, από την ποσότητα και την ετήσια κατανομή των βροχοπτώσεων και από τη σύσταση του εδάφους. Σε αμμώδη εδάφη ποτίζουμε πιο συχνά και με μικρότερη ποσότητα κάθε φορά.
Τα νεαρά δέντρα (2-5 ετών) πρέπει να ποτίζονται 2 φορές εβδομαδιαίως. Τα μεγάλα δέντρα που βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία λιγότερο τακτικά ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζονται και αυτά κάθε 5-8 ημέρες. Σε κάθε πότισμα χρειάζονται 50-100 λίτρα νερό, αυξάνοντας την ποσότητα όταν έχουμε πολλούς καρπούς πάνω στα δέντρα. Τον υπόλοιπο χρόνο, όταν ο καιρός είναι πιο ψυχρός και πιο υγρός, ποτίζουμε αραιότερα ή και καθόλου το χειμώνα. Αποφέυγουμε το πολύ πότισμα την περίοδο της ανθοφορίας και αρχίζουμε να ποτίζουμε πιο συχνά μετά το δέσιμό των καρπών.
Οι λεμονιές που βρίσκονται σε γλάστρες χρειάζονται τακτικότερο πότισμα από αυτές που βρίσκονται στο έδαφος, αλλά αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (μέγεθος γλάστρας, άνεμοι, θερμοκρασία, αποστράγγιση του χώματος). Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι και το υπερβολικό πότισμα μερικές φορές είναι εξίσου επιβλαβές, όσο και η ξηρασία της λεμονιάς.
Λίπανση ξυνών.
Για να έχουμε καλύτερη παραγωγή πρέπει να λιπαίνουμε τις λεμονιές και τα υπόλοιπα ξυνά κάθε μήνα ή τουλάχιστον κάθε έξι βδομάδες από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο και άλλες δύο φορές το Φθινώπορο. Η ποσότητα του λιπάσματος εξαρτάται από την ηλικία του δέντρου. Δέντρα άνω των 7-8 ετών στο χώμα χρειάζονται ένα κιλό λίπασμα σε κάθε λίπανση.  
Οι λεμονιές που αναπτύσσονται σε γλάστρες λιπαίνονται κάθε 15-25 ημέρες με μικρότερες όμως ποσότητες. Καλό είναι να μη λιπαίνουμε κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών, αλλά να ρίχμουμε μόνο χωνεμένη κοπριά ή οργανική κομπόστα. Τα λιπάσματα που θα χρησιμοποιήσουμε, κοκκώδη ή υδατοδιαλυτά πρέπει να είναι πλούσια σε άζωτο και να έχουν όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σίδηρο. Επειδή οι λεμονιές ειδικά είναι απαιτητικές σε σίδηρο, χρειάζεται να λιπαίνονται εξτρά με χηλικό σίδηρο, δύο φορές την Ανοιξη και μία φορά το Φθινώπορο. Προτού λιπάνουμε θα πρέπει να είναι ποτισμένα τα φυτά μας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Οργανοχημικό λίπασμα εσπεριδοειδών - Λίπασμα λεμονιάς | TERRA 15-5-10
Οργανικός - χηλικός σίδηρος σε σκόνη - CHAUFER Fe EDDHA 6% - 100 gr
Λίπασμα ιχνοστοιχείων υγρό | METALON 250 cc
Πάστα εμβολιασμού | ARBOKOL - NOVARIL 250 gr

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-16:00

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα