Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Καλλιεργητικές εργασίες στον κήπο για την Άνοιξη

 ergasies anoixisΟ Χειμώνας φεύγει και καθώς έρχεται η Άνοιξη, θα πρέπει να αρχίσουμε να φροντίσουμε και να προετοιμάσουμε σωστά τον κήπο μας. Ο Μάρτιος είναι από τους πιο σημαντικούς μήνες για την κηπουρική και πρέπει να ασχοληθούμε με τις απαραίτητες εργασίες πριν το ξεκίνημα της φύσης από τη χειμέρια νάρκη. Σε λίγο καιρό τα χρώματα και τα αρώματα της Άνοιξης με σωστή φροντίδα θα αλλάξουν τελείως το σκηνικό του κήπου μας.
Το γκαζόν, τα φυτά και τα δέντρα μας που πιθανών να έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα του Χειμώνα, χρειάζονται μία έξτρα περιποίηση για να ανακάμψουν γρήγορα. Η προετοιμασία του εδάφους, το πότισμα, το κλάδεμα, η πρόληψη και προστασία από εχθρούς και ασθένειες, καθώς και η σωστή ανοιξιάτικη λίπανση είναι απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν έγκαιρα και σωστά!
1) Προσεκτικός έλενχος του κήπου
Πριν ξεκινήσουμε τις κηπουρικές μας εργασίες πρέπει να κάνουμε έναν καλό έλεγχο. Παρατηρούμε προσεκτικά τον κήπο μας για τυχόν ζημιές από τα χιόνια, τους ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Συνεχίζουμε να προφύλασουμε και στήριζουμε τα φυτά που είναι ευαίσθητα στο κρύο και τους ανέμους, που εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο Μάρτιο. Δεν μεταφέρουμε ακόμα φυτά τα οποία προστατεύσαμε κατά τη διάρκεια του Χειμώνα εντός του σπιτιού, σε εξωτερικούς χώρους. Ίσως, προς το τέλος του Μαρτίου μπορούμε να αρχίσουμε τη μεταφορά των προστατευομένων φυτών στις αρχικές τους θέσεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις καιρικές συνθήκες.
2) Κλαδέματα - Ψεκασμοί
Κλαδέυουμε όλα τα ξερά κλαδιά που είναι πάνω στα φυτά και τους θάμνους που χρειάζονται ώψιμο κλάδεμα. Το αγιόκλημα, οι μπουκαμβίλιες, οι ορτανσίες, οι ναντίνες, τα γιασεμιά και άλλα καλλωπιστικά φυτά ή θάμνοι που ανθοφορούν το καλοκαίρι θα χρειαστούν τώρα κλάδεμα προτού αρχίσουν να βγάζουν τους νέους βλαστούς. Όλα τα ξερά ή σπασμένα κλαδάκια θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν κι ύστερα τα κλαδιά που είναι στο κέντρο του φυτού θα πρέπει να αραιώθουν ώστε να αυξηθεί ο αερισμός και ο φωτισμός σε όλα τα μέρη του φυτού. Μετά το τέλος της άνθισης των πρώιμων βολβών, κόβονται οι παλιοί ανθοφόροι βλαστοί μέχρι τη βάση τους. Επίσης κλαδεύονται τα φυτά μπορντούρας και τα αναρριχώμενα, όπως ο κισσός για παράδειγμα, πριν την αρχή της νέας τους ανάπτυξης.
Μετά το κλαδεμα ψεκάζουμε με υγρό χαλκό για προστασία των τομών του κλαδέματος. Πλένουμε τα φυτά με το λάστιχο, μόλις ζεστάνει ο καιρός, απομακρύνοντας έτσι όλα τα αυγά εντόμων που πιθανόν να επέζησαν το χειμώνα και να παρέμειναν πάνω σ’ αυτά. Έτσι προλαμβάνουμε, τυχόν ασθένειες και μελλοντικές προσβολές από έντομα (κυρίως μελίγκρα-αφίδες και κοκκοειδή). Ιδιαίτερα στα ευώνυμα και στις τριανταφυλλιές οι ψεκασμοί για τις ασθένειες και τους εχθρούς πρέπει να είναι σχολαστικοί.
3) Προετοιμασία εδάφους
Μόλις οι χειμωνιάτικες βροχές αραιώσουν και το έδαφος αρχίζει να στεγνώνει, σκάβουμε-φρεζάρουμε καλά τον κήπο μας και προσθέτουμε χωνεμένη κοπριά. Έτσι ο κήπος θα προλάβει να την ενσωματωσει πριν αρχίσουμε τις φυτεύσεις ή τις μεταφυτεύσεις. Φροντίζουμε για την καλή αποστράγγιση των παρτεριών προσθέτοντας στο χώμα άμμο ποταμίσια ή περλίτη όπου χρειάζεται. Σημαντική εργασία στην ανανέωσης του κήπου είναι ο αερισμός του εδάφους και η καταστροφή των ζιζάνιων κι αυτό το γίνεται με το σκάλισμα των παρτεριών και με το ξεχορτάριασμα του κήπου γενικότερα. Επίσης πολύ σημαντικός αυτή την εποχή είναι ο αερισμός του γκαζόν, ο οποίος γίνεται με ειδικά εργαλεία εξαερωτές ή μηχανήματα ειδικα για αυτή τη δουλειά. Τέλος πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην καλή αποστράγγιση του εδάφους και να βεβαιωθούμε ότι δεν λιμνάζουν πουθενά νερά από τη βροχή ή το αυτόματο πότισμα.
4) Φυτεύσεις νέων φυτών και μεταφυτεύσεις
Μετά τα μέσα Μαρτίου και εφόσον ο καιρός έχει ζεστάνει, μπορούμε να αρχίσουμε την φύτευση ανθόφυτων, βολβών ή σπόρων στο έδαφος. Επίσης να αρχίσουμε τις μεταφυτεύσεις σε όσα φυτά χρειάζονται μεγαλήτερη γλάστρα έτσι ώστε να έχουμε ένα πολύχρωμο κήπο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πρώτα σημάδια της Άνοιξης φαίνονται καθώς ανθίζουν οι αμυγδαλιές, οι τσιντόνιες, οι φορσύφιες και οι δαμασκηνιές, εάν τις έχουμε στον κήπο μας. Οι φθινοπωρινοί βολβοί (ζουμπούλια, φρέζιες, ανεμώνες και οι κρόκοι), επίσης ανθίζουν τώρα το Μάρτιο και θα ακολουθήσουν σύντομα οι νάρκισσοι και οι τουλίπες. Ο Μάρτιος είναι ο κατάλληλος μήνας για τη φύτευση νέων δέντρων και θάμνών. Φυτέυουμε άνετα κωνοφόρα, ανθοφόρους θάμνους, καρποφόρα δέντρα και τριανταφυλλιές, αλλά και φρούτα του δάσους όπως φράουλες, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα και κρανιές.
Επίσης μπορούμε να σπείρουμε απευθείας στο χώμα σε παρτέρια διάφορα εποχιακά όπως κατιφέ, πετούνια, γκαζάνια, αγήρατο, άλυσσο κ.λπ. Τώρα είναι και η κατάλληλη εποχή να συμπληρώσετε τα κενά του χλοοτάπητά με σπόρο κάνοντας επανασπορά την ίδια ή αντίστοιχη ψυχρόφιλη ή θερμόφιλη ποικιλία γκαζόν.
5) Πότισμα
Καθώς η θερμοκρασία αυτή την περίοδο αυξάνεται και οι βροχές μειώνονται, πρέπει να φροντίσουμε ώστε το πότισμα να είναι συχνότερο και να καλύπτει τις ανάγκες των φυτών σας σε υγρασία και νερό. Ξεκινάμε το πότισμα με δύο φορές την εβδομάδα σε φυτά, δέντρα και γκαζόν και το αυξάνουμε σταδιακά, ανάλογα με τον καιρό και τις ιδιαιτερότητες του εδάφους στον κήπο μας. Μέσα στον Μάρτιο θα πρέπει να ελένξουμε την λειτουργία του συστήματος αυτόματου ποτίσματος και να ολοκληρώσουμε τις όποιες εργασίες αποκατάστασης τους( σπασμένα μπέκ, κομένοι σωλήνες, βουλωμενοι εκτοξευτήρες).
6) Λίπανση
Από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές του Μάρτη θα ήταν σωστό να αρχίσουμε σταδιακά τη λίπανση των φυτών μας, με μικρές δόσεις όμως στηναρχή. Η λίπανση πρέπει να γίνεται όταν έχει αρχίσει η νέα βλάστηση και αφού η θερμοκρασία έχει αυξηθεί. Προσοχή, η λίπανση θα πρέπει να γίνει μόνο είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά μας είναι υγιή.
Μετά τα μέσα του Μαρτιου μπορούμε να ενισχύσουμε τη λίπανση στα δέντρα και στα εσπεριδοειδή, ενώ θα πρέπει να γίνει και η πρώτη αζωτούχος λίπανση στο γκαζόν.
Ολές οι παραπάνω εργασιές θα βοηθήσουν τον κήπο μας να είναι εύρωστος, καταπράσινος, με πολλά λουλουδια και αρώματα όλη την Ανοιξη και το Καλοκαίρι.

Περισσότερες πληροφορίες:

 


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα