Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Κλάδεμα φυτών και θάμνων - Πληροφορίες και μυστικά

kladema fyton kai thamnonΜε τον όρο κλάδεμα εννοούμε την αφαίρεση τμημάτων βλάστων των φυτών με τα κατάλληλα εργαλεία, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με σκοπό να ρυθμίσει την ανάπτυξη τους ή την παραγωγή νέων ανθέων και καρπών. Το κλάδεμα είναι απαραίτητο σε ανθοφόρα φυτά σε θάμνους και σε δένδρα, διότι τα κάνει πιο δυνατά, πιο ζωηρά, υγιή και μπορούν να ζήσουν περισσότερο, αρκεί όμως να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες.
Τα περισσότερα κλαδέματα γίνονται κυρίως το χειμώνα και αρχές της άνοιξης (από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο), που οι λειτουργίες ανάπτυξης των φυτών ελαχιστοποιούνται. Η κατάλληλη χρονική στιγμή εξαρτάται πολύ από το κλίμα κάθε περιοχής και το είδος του φυτού. Πολλά είδη έτσι, έχουν διαφορετικές ανάγκες κλαδέματος. Το κλάδεμα των φυλλοβόλων θάμνων και δέντρων γίνεται το χειμώνα που αυτά βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή φυτά αντίθετα μπορούμε να τα κλαδέβουμε σχεδόν όλο τον χρόνο με κάποιες όμως προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία, καρποφορία κ.α). Φυτά όμως που ανθίζουν τούς χειμωνιάτικους μήνες (όπως η τσιντόνια, η φορσύθια κ.λ.π) δεν τα κλαδεύουμε άλλα περιμένουμε να τελειώσει η ανθοφορία τους.
Για πιούς λόγους κλαδεύουμε τα φυτά.
α) Για να διαμορφώσουμε ή να διατηρήσουμε το σχήμα των φυτών που θέλουμε.
β) Για την ανανεώση του φυτού, αφαιρόντας τα ξερά κλαδιά, τους βλαστούς με κίτρινα φύλλα ή όσα κλαδιά είναι σαπισμένα, γιατί αυτά είναι πηγή ασθενειών.
γ) Για τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυτού και την δημιουργία καινούργιας βλάστησης.
δ) Κλαδεύουμε επίσης για την καρποφορία ή την ανθοφορία του, και έτσι επιτυνχάνουμε την επιλεκτική ενεργοποίηση καρποφόρων και ανθοφόρων οφθαλμών του φυτού.
ε) Για την καλύτερη ανάπτυξη ενός υγιούς, ίσιου και εύρωστου σκελετού (κορμού) του φυτού.
στ) Το κλάδεμα βοηθά και στη αναγέννηση των φυτών που έχουν υποστεί βαριά τραύματα μετά από πυρκαγιά ή παγετό ή υποφέρουν από φυτοπαθολογικά προβλήματα.  
ζ) Για τον έλενχο των φυτών από εντομολογικές προσβολές ή ασθένειες.
 
Τι πρέπει να προσέξουμε για να κάνουμε το σωστό κλάδεμα.
1) Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά που θέλουε να κόψουμε με τα χέρια, ούτε τα κόβουμε με φθαρμένα εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.
2) Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειώσουμε τη πιθανότητα μολύνσεων.
3) Αφαιρούμε πρώτα τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά, σάπια ή ξερά.
4) Η τομή γίνεται πάνω από το σημείο που βγαίνει ο νέος βλαστός.
5) Οι τομές του κλαδέματος θα πρέπει να γίνονται πλάγια με κλίση 45 μοίρες αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό (μάτι) που διατηρούμε στο κλαδί που κόβουμε.
6) Τα άρρωστα κλαδιά τα αφαιρούμε από τη βάση τους.
7) Αφαιρούμε πάντα τις παραφυάδες από το κορμό του δέντρου και τους βλαστούς που κρέμονται προς τα κάτω.
8) Κόβουμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα ξερά λουλούδια και τους άρρωστους καρπούς.
9) Τέλος, πλένουμε και απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φυτό σε φυτό.

Ποιά είνα τα απαραίτητα εργαλεία για να κλαδέψουμε ένα κήπο.
1) Καλό και αξιόπιστο κλαδευτήρι που το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά.
2) Κλαδευτική ψαλίδα χειρός που χρησιμοποιείται για να ισιώνουμε τις μπορντούρες και τους θάμνους.
3) Πριόνι διπλής κοπής για να κόβουμε χοντρά και σκληρά κλαδιά.
4) Κλαδευτικό μαχαίρι για να λειαίνουμε τις μεγάλες τομές.
5) Ψαλίδι κορυφής με τηλεσκοπικό κοντάρι για να κόβουμε τα ψηλά κλαδιά από το έδαφος.
6) Ειδική πάστα δενδροκομίας που την χρησιμοποιούμε σε τομές με διάμετρο μεγαλύτερη από 2-3 cm. Ετσι εμποδίζούμε να έρθει το ξύλο του φυτού σε επαφή με υγρασία και ασθένειες.
7) Γάντια δερμάτινα που είναι απαραίτητα για την προστασία των χεριών.
8) Καλό θα ήταν εάν γίνεται να έχουμε έναν θρυμματιστή-τεμαχιστή. Είναι ένα μηχάνημα (ηλεκτρικό ή βενζινοκίνητο) που κομματιάζει τα κλαδιά και τα υπολείμματα του κλαδέματος και μετά μπορούμε να τα βάλουμε στον σωρό του κομπόστ για να γίνουν χούμος και συνέχεια οργανικό λίπασμα.
 
Ποιά είναι όμως τα μυστικά για ένα πετυχημένο κλάδεμα.
α) Δέν κλαδεύουμε τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή πολύ αέρα. Επίσης δεν κλαδεύουμε τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα ή το καλοκαίρι με καύσωνα.
β) Αν φυσά πολύς αέρας την ημέρα του κλαδέματος, ποτίζουμε περισσότερο τα φυτά μας τις επόμενες ημέρες. Οι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.
γ) Το αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού ή δέντρου καλό είναι να συνοδεύεται από ελαφριά αζωτούχο λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το λίπασμα θα τους θρέψει για να μεγαλώσουν.
δ) Αν αφαιρέσουμε πολύ φύλλωμα με το κλάδεμα πρέπει μετά να προστατέψουμε τα φυτά από τον ήλιο και τη ζέστη. Οι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα για αυτό και δεν κλαδεύουμε ποτέ το καλοκαίρι.

 Περισσότερες πληροφορίες:
Ψαλίδι κλαδέματος κήπου


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-17:00

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα