Το καλάθι σας είναι άδειο.
Σύνολο : 0,00 € 
Τηλέφωνο Παραγγελιών 27410 48611

Κούρεμα χλοοτάπητα. Τι θα πρέπει να γνωρίζω?

 KOYREMA GAZON Στην συστηματική φροντίδα και περιποίηση του χλοοτάπητα περιλαμβάνετε και το σωστό κούρεμα, προκειμένου να έχει το γκαζόν μας τέλεια εμφάνιση, αλλά και αντοχή στα προβλήματα που προκαλούν τα ζιζάνια, οι εχθροί και οι ασθένειες.
Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, το πρώτο κούρεμα μετά την σπορά ή την τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα γίνεται όταν το χρώμα του είναι έντονα πράσινο και το μήκος του έχει ξεπεράσει τα 6-8 cm. Την Ανοιξη το γκαζόν μας συνήθως αναπτύσσεται πιο γρήγορα, γι αυτό θα πρέπει να το κουρεύουμε μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον. Τους καλοκαιρινους μήνες, η ανάπτυξή του γίνεται πιο αργή (κούρεμα κάθε 8-10 μέρες), ενώ μετά το φθινώπορο, ο ρυθμός ανάπτυξης αυξάνεται ξανά, για να μειωθεί πάλι το χειμώνα και να διακοπεί τελείως όταν θα έρθει ο πρώτος παγετός.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουμε για ένα σωστό κούρεμα γκαζόν.
1.Πόσο συχνά κουρεύουμε το γκαζόν.
Η συχνότητα κουρέματος εξαρτάται από το είδος του χλοοτάπητα που έχουμε εγκατεστημένο, την εποχή καθώς και τήν κουρευτική μηχανή.
Οι πιο πολλοί χλοοτάπητές στην Ελλάδα αποτελούνται από Festuca Arundinacea. Η συχνότητα κουρέματος για τις φεστούκες πρέπει να είναι από 5-8 μέρες για όλες σχεδόν τις εποχές πλην του χειμώνα. Όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του χειμώνα, τόσο μειώνεται η ανάπτυξη της φεστούκας και των άλλων ψυχρόφυλλων ειδών. Αλλά και κατά την περίοδο του χειμώνα ένα ελαφρύ κούρεμα ανά 15-20 μερες θεωρείται ότι στις ελληνικές συνθήκες βοηθάει αρκετά.
Εάν έχουμε ένα χλοοτάπητα μίγμα που περιέχει μαζί με Festuca arundinacea και Lolium perene και Poa pratensis πράγμα που είναι αρκετά συνηθισμένο στους ελλήνικούς κήπους σε σκιερά σημεία και για γήπεδα ποδοσφαίρου τότε η συχνότητα κουρέματος μικραίνει (4-7 ημέρες) και διατηρείται ο ίδιός ρυθμός και τον χειμώνα.
Στους καλοκαιρινούς χλοοτάπητες (θερμόφυλλα είδη), εκτός απο τη διχόνδρα. το κόυρεμα γίνεται υποχρεωτικά κάθε 5-7 ημέρες την Ανοιξη και το Καλοκαίρι, ενώ μειδενίζεται τελείως τον χειμώνα που πέφτουν σε λήθαργο. Η διχόνδρα (τριφύλλι) κουρεύεται συμήθως κάθε 25-30 μέρες το κάλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα καθόλου.
Εάν η κουρευτική μηχανή έχει σύστημα κουρέματος multi χωρίς συλλογή του κομένου χόρτου ή γίνετε κοπή με κυλινδρικά μαχαίρια τότε η συχνότητα επανάληψης κουρέματος είναι 3-4 ημέρες, ώστε να έχουμε μικρό όγκο κομένου χόρτου και να μήν δημιουργούνται προβλήματα ανάπτυξης του χλοοτάπητα. Αυτό γίνεται κυρίως για είδη όπως Cynodon dactylon (Αγριάδα-Βερμούδα) και Festuca arundinacea (Φεστούκα).
2.Πιο πρέπει να είναι το ύψος κουρέματος.
Σχετικά με το ύψος κουρέματος ακολουθούμε έναν απλό κανόνα, ο οποίος είναι οδηγός για όλα τα είδη του χλοοτάπητα. Κόβουμε και αφαιρούμε το 1/3 του ύψους που υπάρχει κάθε φορά. Εάν θέλουμε να μειώσουμε και άλλο το ύψος επαναλαμβάνουμε την κοπή σε λίγες ημέρες για να επιτήχουμε το τελικό επιθυμητό ύψος. Αυτό γίνεται επίσης όταν το ύψος έχει ξεφύγει αρκετά από το επιθυμητό (ακούρευτο γκαζόν για μεγάλο χρονικό διάστημα). Ο τρόπος αυτός προστατεύει το γκαζόν από το σοκάρισμα που θα υποστεί όταν μειωθεί πολύ το ύψος τους αναβλαστάνοντας έτσι πιο γρήγορα.
Το συνιστώμενο ύψος κοπής εξαρτάται από το είδος του εγκαταστημένου χλοοτάπητα. Για τον λόγο αυτό αναφέρουμε παρακάτω το ύψος κοπής, σε κάποια βασικά είδη που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.
FESTUCA ARUNDINACEA (φεστούκα) - 4-6.5 cm
LOLIUM PERENE (λόλιουμ) - 3-5.0 cm
POA PRATENSIS (πόα) - 3-7 cm
CYNODON DACTYLON (βερμούδα-αγριάδα-ουγκάντα) - 2-4 cm
PENNISETUM CLADESTINUM (κικούγιου) - 5-7 cm
PASPALUM VAGINATUM (πάσπαλουμ) - 2-5 cm
DICHONDRA REPENS (διχόνδρα) - 4-10 cm
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν έχουμε χλοοτάπητα με μείγματα που περιέχουν διαφορετικά είδη τότε το ύψος κοπής πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλα τα είδη.
Τα πιο συνηθισμένα μείγματα στους ιδιωτικόυς κήπου και στα Ελληνικά γήπεδα είναι αυτά που άχουν Festuca arundinacea, Lolium perena και Poa pratensis με κυρίαρχο είδος πάνω από 50% την φεστούκα. Το ύψος κοπής το οποίο θα συνιστούσαμε στα μίγματα είναι 4-5 cm. Το κούρεμα του γκαζόν την πρώτη φορά μετά από σπορά ή τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα, θα πρέπει να είναι ψηλότερo κατά 1-2 cm και μετά το δεύτερο και τρίτο κούρεμα πρέπει να φτάσουμε στο ύψος που αναφέραμε παραπάνω.
3.Τι πρέπει να γνωρίζουμε κατά το κούρεμα.
α) Οτάν κουρέυουμε πρέπει το γκαζον να είναι στεγνό και δεν κουρεύουμε ποτέ μετα από πότισμα.
β) Καθαρίζουμε το γκαζόν από πετρες, φύλλα, χαρτιά και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στο χλοότάπητα.
γ) Ελένχουμε την κουρευτική μηχανή ώστε να είναι καθαρή από κάτω χωρίς υπολείμάτα απο τα προηγούμενα κουρέματα.  
δ) Δεν κόβουμε ποτέ περισσότερο από το μισό μήκος του γρασιδιού σε κάθε κούρεμα. Ο χρυσός κανόνας είναι ότι το μήκος του γκαζόν που θα μείνει δεν θα πρέπει να είναι ποτέ μικρότερο από τρία εκατοστά.
ε) Αποφεύγουμε το κούρεμα τις ημέρες με υπερβολική ζέστη και έντονη ηλιοφάνεια, καθώς ο χλοοτάπητας τότε είναι πολύ πιο ευάλωτος. Άλλωστε, είναι πολύ πιο άνετο και ξεκούραστο να κουρεύουμε το γκαζόν με την απογευματινή δροσιά. Αντιθέτωσς το χειμώνα κουρεύουμε τις ώρες που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Αποφεύγουμε το κούρεμα όταν πρόκειται να έχουμε παγετό.
στ) Σημαντικό ρόλο παίζει η λεπίδα κοπής (μαχαίρι) να είναι αιχμηρή και λεία. Η ακριβής κοπή του γρασιδιού μειώνει τον κίνδυνο ξηρασίας του σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας ασθένειας. Οι ασθένειες και οι εχθροί δρούν πιο εύκολα σε ένα κακοκομένο γρασίδι με απότέλεσμα το χρώμα του γκαζόν να γίνεται καφέ και τα ζιζάνια να αναπτύσσονται ευκολότερα.
ζ) Προσπαθούμε να μήν αφήνουμε υπολείμματα από την κοπή του γρασιδιού στο γκαζόν αδειάζοντας τον κάδο της κουρευτικής μηχανής πριν γεμίσει τελείως.
η) Κουρεύουμε πάντα σε ευθείες παράλληλες γραμμές η μία δίπλα στην άλλη, ξεκινώντας απο μία ακρη του γκαζόν. Επίσης δεν ακολουθούμε πάντα την ίδια διαδρομή σε κάθε κούρεμα.
θ) Το κούρεμα του γκαζόν το καλοκαίρι και τον χειμώνα όπου ο χλοοτάπητας αναπτήσεται πιο αργά, θα πρέπει να είναι σε λίγο μεγαλήτερο ύψος απο το κανονικό.
ι) Μετά απο κάθε κούρεμα ποτίζουμε ελαφρά για να δροσίσουμε το γκαζόν μας. Δεν χρειάζεται πότισμα τους χειμωνιάτικους μήνες.
κ) Στο τέλος του κουρέματος καθαρίζουμε καλά το χώρο με νερό ή σκούπισμα ή φυσητήρα και πλένουμε την μηχανή γκαζόν προσεκτικά. Η αποθήκευση της κουρευτικής μηχανης γίνεται σε κλειστό χώρο ή σκιερό σημείο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΨΟΓΟ ΚΑΛΟΚΟΥΡΕΜΕΝΟ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ

Περισσότερες πληροφορίες:


geoponiko-parko-logo h60

Διεύθυνση Αλληλογραφίας

ΜΕΓΓΟΥΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΘΜΟΥ
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΤΚ 203 00
ΤΘ 14/17
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνα - Επικοινωνίας

+30 27410 48611
+30 27410 49302
+30 27410 48621 (Fax)

Ωράριο Καταστήματος

Δευτέρα|Τετάρτη
09:00-16:00

Τρίτη|Πέμτη|Παρασκευή
09:00-15:30

Σάββατο
09:00-15:00

Κυριακή
ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Φυτώρια Κορινθίας, Φυτά Καρποφόρα, Δέντρα, Γλάστρες, Αυτόματο πότισμα, Κήπος, Garden center, Κηποτεχνία Αρχιτεκτονική τοπίου, Θάμνοι, Ανθοφόρα, Γκαζόν, Συνθετικό, γκαζόν, Βότσαλα,Ελαφρόπετρα, Αρδευση, Γάστρες, Χλοοκοπτικά, Σκαπτικά, Ψεκαστήρες, Κλαδοφάγοι, Κωνοφόρα, Λιπάσματα, Φυτοφάρμακα, Εσπεριδοειδή, Ξυλεία, Σχήματα, τοπιάρια, τοπιαρια, φυτά σχήματα, φυτα σχηματα, σχηματοποιημένα φυτά, σχηματοποιημενα φυτα, φυτώρια αττικής, φυτωρια αττικης, φυτωρια πελοπονησσου, φυτωρια πελοπονησσου, κατασκευές κήπων, προσφορές φυτών, προσφορες φυτων, φυτά κήπου, μηχανές γκαζόν, μηχανες γκαζον, φρέζες, φρεζες, φρέζα, φρεζα, ψεκαστικά, αρδευτικά, αρδευτικα, αυτόματο πότισμα, αυτοματο ποτισμα, αρδευτικά δίκτυα, αρδευτικα δικτυα, πότισμα κήπου, ποτισμα κηπου, αυτόματα ποτιστικά, μπέκ, μπεκ, ποπ απ, πόπ άπ, εκτοξευτήρες, εκτοξευτηρες, λάστιχα ποτίσματος, λαστιχα ποτισματος, κέντρα κήπου, εμποτισμένη ξυλεία, εμποτισμενη ξυλεια, ξυλεία κήπου, ξυλεια κηπου, πέργκολες, περγκολες, καφασωτά, καφασωτα, θάμνοι μπορντούρας, θαμνοι μπορντουρας, ανθοφόροι θάμνοι, ανθοφοροι θαμνοι, γεωπονικά καταστήματα, γεωπονικα καταστηματα, εγκυκλοπαίδεια φυτών, εγκυκλοπαιδεια φυτών, φωτο φυτων, φωτό φυτών, φωτογραφίες φυτών, φωτογραφιες φυτων, οξύφυλλα, οξυφυλλα φυτα, χώμα, χωμα, τύρφη, τυρφη, χούμος, χουμος, οργανική ουσία, οργανικη ουσια, κλαδεμένα φυτά, κλαδεμενα φυτα, τσάπα, τσαπα, φτυάρι, φτυαρι, τσάπα, τσαπα, κλαδευτήρι, κλαδευτήρια, κλαδευτηρι, ψαλίδια κλαδέματος, ψαλίδι κλαδέματος, ψαλιδι κλαδεματος, ψαλιδια κλαδεματος, μπορντουροψάλιδα, μπορντουροψαλιδο, μεσηνέζα, μεσηνεζα, ακροκόπτης, ακροκόπτης, τρίμερ, τριμερ, τρίμμερ, τριμμερ, θαμνοκοπτικό, θαμνοκοπτικο, ευθυγραμμιστης, ευθυγραμμιστής, κλαδοφάγος, κλαδοφαγος, θρυμματιστής κλαδιών, θρυμματιστης κλαδιων, ψεκαστικά συγκροτήματα, ψεκαστικα συγκροτηματα, ψεκαστικά, ψεκαστικα, ψεκαστήρες, ψεκαστηρες, ψεκαστήρι, ψεκαστηρι, ψεκαστήρες προπίεσης, ψεκαστηρες προπιεσης, έτοιμος χλοοτάπητας, ετοιμος χλοοταπητας, έτοιμο γκαζόν, ετοιμο γκαζον, χλοοτάπητας, χλοοταπητας, sod, lawn, e shop, e garden shop, e shop garden, garden shop, shop garden, free shop garden, free shop, e free shop, βιολογικη ντοματα, βιολογικα σπορόφυτα, βελτιωτικα σκευασματα, ορμονες φυτων, εκτοξευτηρες τσαφ-τσαφ, μειγμα γκαζον, ακαρεοκτόνα, λιπασμα 20-20-20, 30-10-10, βιολογικη προστασία φυτων, πατατοσπορος, σακοι μανιταριών, μουσαμάδες, διχτυά σκίασης λαχανικών, pop-up γραναζωτα γηπέδων, ζιζανιοκτόνα